Svamp i underlivet?

Svamp i underlivet? Hej.Hur vet man att man har svamp egentligen? Det kliar i min snippa väldigt ofta. Då får jag sår som kliar och...

Svamp i underlivet?

Hej.
Hur vet man att man har svamp egentligen? Det kliar i min snippa väldigt ofta. Då får jag sår som kliar och inte vill läka och det blir uttorkat, en ond cirkel. Jag försöker verkligen att inte klia men det har hållit på i snart ett år nu.
Jag skulle inte ha något problem med att säga det här till min mamma och typ be henne köpa medel mot svamp i underlivet, men jag är bara så rädd att jag ska behöva gå till gynekologen! Har därför inte vågat säga något. På apotekets hemsida står det att man ska kontakta läkare innan man köper medel. Alltså jag försöker verkligen sköta mig! Jag sover utan trosor, använder inga tajta byxor eller starka tvålar. Jag tar verkligen hand om mitt underliv! Bortsett från att jag kliar mig. Säg INTE att jag ska gå till ungdomsmottagningen eller sjuksystern! Det verkar som jag har svamp, eller? Tack för snabbt svar.
/ cary

Svar:

Hej!
Du har verkligen tänkt till och försöker ta hand om dig själv. Det är bra att du luftar underlivet på natten och att du inte använder tajta byxor (stringtrosor kan också ge irritation). Ibland kan man behöva byta tvättmedel och det är bra att tvätta trosorna i minst 60grader, helst 90 grader för att ta död på ev svamp. Använd helst ingen tvål alls när du tvättar dig utan bara vatten. Man kan ta lite barnolja/olivolja runt slidöppningen, blygdläpparna (ej i slidan) och sedan duscha. Det brukar lindra och hindra att det blir uttorkat. Du är helt klart irriterad i snippan men du beskriver inte att du har flytningar och det brukar man oftast ha vid svamp. Flytningen är då ganska tjock och grynig/vitaktig. Prova tipsen du fått men om besvären fortsätter ska du absolut prata med din mamma. Man kan köpa receptfria läkemedel på apoteket och göra 1 behandling. Men om du då inte blir bra måste du vända dig till ungdomsmottagningen för att få hjälp. Det är ju en plåga att hela tiden ha klåda. Ingen kommer att tvinga dig att göra en gynundersökning, däremot så kan du få fler råd och ev behandling./Monica

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top