Zinkbrist

Zinkbrist Har precis fått veta att jag har zinkbrist. Läkaren har ordinerat räkor och nötkött, ingen dålig medicin! Har nu läst på om vilken mat...

Zinkbrist

Har precis fått veta att jag har zinkbrist. Läkaren har ordinerat räkor och nötkött, ingen dålig medicin! Har nu läst på om vilken mat som innehåller mycket zink, men tycker att jag redan äter mycket sådan mat. Kan det finnas någon bov i dramat som gör att kroppen inte tar upp zinket? Jag är inte vegetarian och jag har ätit vitaminer med zink i flera år. Har du någon idé? / Anna-Karin

Svar:

Hej Anna-Karin!
Zink finns i fler livsmedel men tyvärr så finns det också ämnen i maten som hämmar upptaget av zink. De nyttiga fullkornsprodukterna innehåller zink men också mycket fiber och fytinsyra som tyvärr minskar upptaget av zink i tarmen. Även ärter, bönor och linser innehåller mycket hämmande fiber och fytinsyra. Zinkupptaget kan också försämras av långvarig användning syrahämmande läkemedel som Losec och höga tillskott av järn.
Andra zinkrika livsmedel, förutom skaldjur, nötkött och fullkornsprodukter är fläskkött, mjölk och ost.

Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top