Minskat näringsinnehåll i odlad mat?

Minskat näringsinnehåll i odlad mat? Hej! Jag har några frågor om näringsinnehållet i maten. 1. Stämmer det att näringsinnehållet i odlad mat har minskat under...

Minskat näringsinnehåll i odlad mat?

Hej!

Jag har några frågor om näringsinnehållet i maten.

1. Stämmer det att näringsinnehållet i odlad mat har minskat under de senaste årtiondena, p g a vårt moderna jordbruk med dess monokulturer och konstgödsel?

2. Försvinner det mer näring vid uppvärmning i mikro än vid annan uppvärmning?

3. Hur mycket av näringsinnehållet i olika typer av mat går förlorat då maten fryses in?

Tack på förhand!
A / Anne

Svar:

Hej Anne!
Dina frågor om näringsinnehåll i maten är intressanta och frågor som jag ofta får. De undersökningar som jag har tagit del av har inte visat på minskat näringsinnehåll i rotfrukter, grönsaker och frukt. I svenska produkter kan näringsinnehållet i vissa fall till och med vara högre. Eftersom växtförhållanden varierar under odlingssäsongen och frukten eller grönsaken mognar olika fort kan näringsinnehållet variera något från ett år till ett annat. Att våra jordar är utarmade och de odlade produkterna skulle vara näringsfattiga är argument som försäljare av kosttillskott ibland använder, tyvärr.

Uppvärmning av mat och tillagning av grönsaker i mikron är ett skonsamt sätt att värma mat och behålla mycket näring. Ju längre tillagningstiden är och ju större mängd vatten man kokar grönsakerna i desto mer vitaminer och mineraler kan lakas ut.

Frysning av mat är ett bra sätt att bevara vitaminer och mineraler. Men om man fryser in lagad mat, tinar, värmer och fryser in igen förstörs en del näring. Det är alltså uppvärmning och tillagning som är näringstjuvarna.

Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top