Mat viktigt under graviditet

Mat viktigt under graviditet Hejsan Jag har stora problem med maten och har haft det i 10 år. Har inte diagnosen anorexi eller bulimi, men...

Mat viktigt under graviditet

Hejsan

Jag har stora problem med maten och har haft det i 10 år. Har inte diagnosen anorexi eller bulimi, men har varit på gränsen till båda. Nu är jag gravid och är livrädd för viktuppgången. Har gått 12 veckor och under dessa har jag försökt äta ett lagat mål mat om dagen. Detta har resulterat i att jag har gått upp ca 3kg, vilket för mig är rena skräcken. Det har nu resulterat i att jag inte vill äta lagad mat mer, men jag vet ju med min logiska sida att jag bör göra det ändå. Min fråga är då vad kan jag äta som är näringsrikt, men som inte gör att jag går upp så mycket i vikt? Någonting som inte känns så läskigt att äta för en som inte är van att äta annat än frukt och skorpor.

/Linda / Linda

Svar:

Hej Linda!
Jag blir mycket bekymrad när jag läser ditt mail. Du är gravid, rädd för att gå upp i vikt och äter dåligt. Du måste förstå att din viktuppgång bara till liten del består av att du ökar i fettmassa de första veckorna. Du har ett litet foster som växer, din blodvolym ökar och moderkakan växer. Så småningom kommer ditt fettlager att öka och det är nödvändigt! Fixering om viktuppgång måste du försöka lägga åt sidan nu. Mat, det vill säga energi och näring, är nödvändigt för att ditt barn ska kunna växa och för att både du och ditt barn ska må bra.

Du behöver äta inte bara ett lagat mål mat om dan utan två. Frukost, lunch och middag och mellanmål, gärna frukt eller smörgås, varje dag. Tänk tallriksmodellen när du äter. Något kolhydratrikt i form av potatis, ris, pasta eller bröd, mycket grönsaker både råa och varma och något proteinrikt dvs kött, fisk, kyckling eller mjölkprodukter. Viktigt är också att du äter lite fett. Med lite olje-vinägerdressing på grönsakerna, några nötter eller frön i müsli eller i brödet, lite matfett på smörgåsen får du en blandning av olika fetter. För att du ska få alla vitaminer och mineraler du och ditt barn behöver är det viktigt att äta allsidigt dvs variera din mat, ibland äta kött och ibland fisk, ibland potatis och ibland ris eller pasta, äta någon form av mjölkprodukt varje dag, äta olika sorters pålägg, olika sorters frukter, bär och grönsaker. Extra viktigt under graviditeten är mineralen järn. Kött, leverpastej och blodpudding är de bästa järnkällorna men även spannmålprodukter, potatis och grönsaker innehåller järn. För att du på bästa sätt ska tillgodogöra dig järn från spannmålsprodukter ska du äta något C-vitaminrikt i varje måltid. Du kan äta en apelsin till frukost, lägga paprika på smörgåsen och alltid äta grönsaker till lunch och middag.
Jag tycker också att det är mycket viktigt att du pratar om dina ätproblem med din barnmorska. Du behöver all stöttning du kan få nu. Jag hoppas att du förstår hur viktigt det är för dig och ditt barn att du äter ordentligt och önskar dig all lycka till!

Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top