Hur är det med sukralos?

Hur är det med sukralos? Hur är det med sötningsmedlet – sukralos, tror jag att det heter. Det står ju mycket om det i media...

Hur är det med sukralos?

Hur är det med sötningsmedlet – sukralos, tror jag att det heter. Det står ju mycket om det i media nu.
Själv har jag fått höra av “min” dietist att i måttliga mängder är det ingen fara med sötningsmedel, men detta ska ju vara extra farligt enligt tidningarna. Hur är det egentligen? / caisa

Svar:

Hej Caisa!
Jag måste säga att kvällstidningarna ibland förstorar upp och skrämmer oss konsumenter om alla möjliga farliga ämnen i maten. Alla sötningsmedel som finns i Sverige är väl kontrollerade och godkända av Livsmedelsverket. Och alla sötningsmedel har nog förekommit i kvällstidningar någon gång som farliga och cancerframkallande.
Livsmedelsverket kommenterar på sin hemsida artikeln i Aftonbladet om påstådda hälsorisker med sötningsmedlet sukralos enligt följande:
“Sukralos har utvärderats av den Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) 1987, 1988, 1989 och 2000. Även FAOs och WHOs expertorganisation JECFA har utvärderat sukralos 1989 och 1991.
Samtliga dessa riskvärderingar visar att sukralos ej medför några hälsorisker och ligger till grund för att sukralos är ett godkänt sötningsmedel inom EU. Detta innebär att de omfattande utvärderingarna av sukralos inte kunde finna några hälsorisker förknippade med detta sötningsmedel, inklusive ökad risk för cancer.”
Men som allt, när det gäller mat, så ska vi inte överdriva något i maten. Vi ska äta måttligt av både sötningsmedel och socker och allt annat också. Sötningsmedel togs till en början fram som en ersättning för socker till diabetiker. Även vid viktreduktion kan sötningsmedel vara en hjälp för att hålla ned kaloriintaget. Men jag tycker det bästa är om man kan vänja sig vid att mat inte behöver smaka så sött. Naturell yoghurt blandat med blåbär och banan tycker nog de flesta inbitna fruktyoghurtätare är gott.

Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top