Linfrö – hela eller krossade?

Linfrö – hela eller krossade? Linfrö mm Hej! Tack för dina bra svar i frågespalten! Jag har några funderingar som jag undrar om du kan...

Linfrö – hela eller krossade?

Linfrö mm

Hej!

Tack för dina bra svar i frågespalten! Jag har några funderingar som jag undrar om du kan hjälpa mig att reda ut. Jag gör min egen müsli med en massa nyttigheter, bl a linfrö. Jag undrar om det är bäst ur ett närings och hälsoperspektiv att äta hela eller krossade linfrön. En annan sak jag funderar på är det här med brödintag. Jag äter inte speciellt mycket bröd, max 2 (grova) skivor per dag. Jag äter däremot som sagt müsli och gröt. Innebär inte det samma sak egentligen? Ytterligare en fundering är det här med baljväxter som det nu är mycket fokus på. Jag förstår att det är ett fanastiskt livsmedel med mycket protein, fibrer och långsamma kolhydrater. Men är det ett självändamål att äta baljväxter? De enda jag kan få ner är kikärtor, och det med möda. Jag äter bra animaliska produkter, mängder med grönsaker och bra kolhydrater i övrigt. Duger det? / anna rouden

Svar:

Hej Anna!
Roligt att du uppskattar frågespalten!
Att göra egen müsli är ett jättebra sätt att få en riktigt nyttig müsli som kostar mindre än de färdigblandade. Med linfrö i müslin ökar du intaget av både fiber och fleromättat fett. Om du väljer hela linfrön så går de flesta frön onedbrutna rakt igenom mag-tarmkanalen. De gör nytta på så sätt att de bildar en gel så tarmpassagen går lättare. De håller alltså igång magen. När man äter de krossade linfröna kan kroppen ta upp de nyttiga fettsyrorna, framförallt omega 3 fettsyror. Jag tycker därför att det är bra att äta krossade linfrön.
Fiberrika spannmålprodukter är viktigt för oss men hur vi väljer att äta dem är av mindre betydelse. Ett par skivor grovt bröd räcker gott om du för övrigt äter gröt, müsli, och säkert även andra fiberrika livsmedel som olika typer av korn, gryn, fullkornspasta och fullkornsris.
Ja äter, bönor och linser är verkligen bra mat men inte behöver vi tvinga i oss dem om vi inte tycker att det är gott. Men ett sätt att kanske tycka bättre om dem är att göra goda röror av dem. Humus, den traditionella röran på kikärter, brukar de flesta gilla. Humus passar både som smörgåspålägg och som tillbehör till många maträtter. Det går bra att mixa även andra ärter och bönor och experimentera med kryddningen.

Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top