Migrän

Migrän Hej! Jag är just nu inne i en period när jag har migrän ganska ofta. Vad beror det på? Hur kan jag förhindra det...

Migrän

Hej! Jag är just nu inne i en period när jag har migrän ganska ofta. Vad beror det på? Hur kan jag förhindra det ?

/ Julia,12 år

Svar:

Hej!
Det är besvärligt och jobbigt att ha migrän men det finns lite man kan tänka på för att försöka förhindra anfallen. Migränanfall kommer ofta då kroppen är stressad eller direkt efter att man stressat mycket och kroppen äntligen ska koppla av. För lite sömn, dåliga matvanor och hormonförändringar (vid mens) är andra vanliga orsaker. Det är därför extra viktig att man sköter om sig genom att försöka vara i en lugn och avstressad miljö, ha regelbundna matvanor (frukosten är extra viktig), lägga sig i tid och också tänka på att inte sova för länge på morgonen. För det kan tyvärr göra att man får ett anfall. Man kan vara extra känsliga för viss sorts mat och då ska man förstås undvika det.
En del känner av att ett anfall är på gång, det kallas “aura” och en del får huvudvärk direkt. Det är bra att försöka stoppa anfallet så snart man kan för då blir det förhoppningsvis kortare. Det kan man göra genom att lägga sig i ett mörkt och svalt rum. Vissa tycker att det är skönt med is på pannan. Man brukar också behöva ta någon medicin mot huvudvärken, det kan hjälpa med vanliga huvudvärkstabletter. Det bästa är att fråga den läkare man besöker vad man ska använda. Fundera över det här och försök att ändra på det som du tror gör att du just nu får migrän. Fortsätter dina migränanfall att komma ofta ska du beställa tid för undersökning på Vårdcentralen. Hos många barn och tonåringar försvinner migränen när de vuxit klart och det är vanligare att kvinnor har migrän än män./Monica

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top