Socker och insulin

Socker och insulin Hörde nyss på tv att “socker ökar kroppens insulin, vilket i sin tur leder till att fettförbränningen minskar”. Stämmer det? Har försökt...

Socker och insulin

Hörde nyss på tv att “socker ökar kroppens insulin, vilket i sin tur leder till att fettförbränningen minskar”. Stämmer det? Har försökt hitta information om den kopplingen mellan socker och övervikt på nätet utan att lyckas… / Mikael Zakrisson

Svar:

Hej Mikael!
Det stämmer att ju mer socker vi äter desto mer insulin produceras. Insulin är ett livsviktigt hormon. Insulin signalerar till kroppens vävnader att ta upp socker ur blodet. Insulin är också ett uppbyggande hormon som är viktigt för att vi ska kunna bygga muskler men är också inblandad i fettuppbyggnaden.

Kroppens bränsle är framförallt kolhydrater och fett. Om vi äter mycket lättillgängliga kolhydrater, som socker, kan man säga att kroppen blir “lat” och ökar förbränningen av socker och minskar samtidigt fettförbränningen. Men om vi äter socker inom rimliga mängder dvs äter den mängd energi som vi förbrukar, ger socker ingen viktökning. Viktökning beror på att vi äter mer kalorier än vi gör av med oavsett var kalorierna kommer ifrån.

Vänliga hälsningar
Viveca/dietist

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top