Mat under graviditet

Mat under graviditet Hejsan!Jag undrar bara vad som är skäligt att äta när man är gravid, man ska inte äta för två brukar man säga...

Mat under graviditet

Hejsan!
Jag undrar bara vad som är skäligt att äta när man är gravid, man ska inte äta för två brukar man säga men ändå vill man ju få i sig tillräckligt med mat för den lille utan att själv gå upp för mycket i vikt. Jag har aldrig ätit mellanmål i mitt liv men nu försöker jag äta frukt och kanske en fullkorns macka mest för magen skull, mellan måltiderna, jag äter alltså ibland fast jag inte är varken hungrig eller sugen utan bara för den lille ska få i sig. Börjar sakta öka på i vikt och tänker mest på att jag ska kunna bli av med det efter förlossningen också, hjälp mig jag är kluven. / Äntligen gravid!

Svar:

Hej!
Det stämmer att man inte behöver äta för två under graviditeten men energibehovet är höjt med ca 300 kalorier per dag. Det motsvarar t ex en smörgås och ett glas mjölk extra. Det viktigaste för dig och ditt barn är att du äter regelbundet och varierat. Då ökar du möjligheten att få alla näringsämnen tillgodosedda. Med varierat menar jag att du växlar mellan kött, fisk (gärna fet fisk) och kyckling, ibland äter potatis, ibland ris och ibland pasta, väljer olika typer av pålägg, äter många olika frukter och grönsaker, äter olika typer av fetter (gärna olivolja, rapsolja, flytande matfett, oliver, avokado, nötter) och använder mjölkprodukter.

Det är jättebra att du äter mellanmål. Mellanmål ger den extra energin du nu behöver och ökar också intaget av vitaminer och mineraler. Den mineral som brukar vara svårast att få tillräckligt av under graviditeten är järn. Ät gärna kött. Järn från kött är mer lättupptagligt för kroppen än järn från vegetabilier. Lever, som är mycket järnrikt, ska gravida däremot vara försiktiga med. Lever innehåller mycket A-vitamin som i höga intag kan skada barnet. Leverpastej har ett lägre innehåll av A-vitamin och går bra att använda. Messmör är berikat med järn och är också ett bra pålägg.

För att stimulera upptaget av järn från bröd, flingor, potatis och grönsaker är vitamin C viktigt. Se därför till att äta något C-vitaminrikt i varje måltid. Avsluta måltiden med kiwi, apelsin eller annan citrusfrukt och ät gärna paprika och kålväxter som innehåller mycket C-vitamin. Mycket frukt och grönt ökar också intaget av folsyra. Folsyra är det B-vitamin som kan vara svårt att komma upp i rekommenderad mängd av under graviditet. Kaffe och te hämmar järnupptaget och kan vara bra att undvika efter måltid.

Många upplever problem med förstoppning under graviditeten. Fiberrik mat och vätska är då extra viktigt. Titta efter nyckelhålsmärkning när du köper bröd och flingor. Fiber ifrån spannmålsprodukter är mycket viktiga för att hålla igång magen. Du kan också tillsätta linfrön till flingor och gröt. Linfrö innehåller både fiber och bra fetter. Använd helst krossade linfrön för bästa upptag av de fina fettsyrorna.

Under hela amningsperioden är energi- och näringsbehovet fortfarande högt och då är det inte aktuellt att banta. Fortsätt med bra matvanor under amningsperioden. Lycka till med den lille och må gott!

Vänliga hälsningar
Viveca/dietist

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top