Baka kakor till diabetiker?

Baka kakor till diabetiker? Hej!Min mamma har precis drabbats av diabetes och är jätteledsen för att hon inte längre kan äta kakor och bullar.. Finns...

Baka kakor till diabetiker?

Hej!
Min mamma har precis drabbats av diabetes och är jätteledsen för att hon inte längre kan äta kakor och bullar.. Finns det några recept på kakor som är mer lämpliga för diabetes?
Vill göra mamma glad så jag är tacksam för svar. / Sofie

Svar:

Hej Sofie,
Vad rar du är som vill göra din mor glad. Jag vill mena att du kan bjuda henne på en helt vanlig bulle! Jo faktiskt, säg att du bakar den själv, då kan du använda ett bra fett, ett flytande margarin med bra fettsammansättning, och dessutom dra ner lite på sockret. Många gånger är det onödigt mycket socker i recepten. Dessutom kan du passa på att göra bullarna något litet mindre i storlek. Så när du bjuder mor på dessa goda bullar kan du också ge henne en hård smörgås med bra pålägg till. Så blir det liksom så bra det kan bli. Fibrerna i det hårda brödet underlättar sockerhanteringen så att säga. Så får din mamma äta helt vanliga, hembakade bullar och hon kommer att njuta.

När man tittar på bullar i butikerna, som är ämnade för diabetiker finner du sådana med sötningsmedel som faktiskt påverkar blodsockret, och som inte smakar speciellt bra. Tänk, där sitter man och äter något som inte ens är gott, så påverkar de dessutom blodsockret… inte så bra. Nej, jag brukar faktiskt alltid rekommendera vanliga bullar och kakor, fast kanske i mindre mängd och mindre ofta. Dessutom kan det underlätta genom att ta det söta som en dessert, efter en komplett måltid med massor av fibrer i också.

Jag önskar dig och din mor en smaklig fika. Vänliga hälsningar Dietist Bim

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top