Hibiskus-skott direkt i jord?

Hibiskus-skott direkt i jord? Har beskurit min hibiskus-krukväxt. Inför planteringen av toppskotten: skall de sättas i vatten för att få rötter innan planterng eller går...

Hibiskus-skott direkt i jord?

Har beskurit min hibiskus-krukväxt. Inför planteringen av toppskotten: skall de sättas i vatten för att få rötter innan planterng eller går det att direkt sätta dem i jord? / Klas Ekman

Svar:

Det finns två alternativ. Antingen sätter man skotten i vatten och då får man vita s.k. vattenrötter. Eller så sätter man direkt i såjord och då får man bruna s.k. jordrötter. Många tycker att plantorna som sätts i jord blir finare. Det går åt kraft att bilda nya jordrötter när plantan först haft vattenrötter, sägs det.
När du sätter skotten ska du klippa av ett toppskott, den yttersta biten av en gren, med fem blad. Ryck bort de två nedersta. Det är i såren efter dem som nya rötter kommer, inte vid snittet.
Om du sätter skotten i jord, trär du en plastpåse över både kruka och planta, blåser upp den och knyter ihop, gör små lufthål med en nål. Ställ krukan varmt och ljust.
Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top