Bra att veta för laktosintolerant

Bra att veta för laktosintolerant Vad ska jag ersätta ost, keso, yougert, kesella och mjölk med i matlagningen och bakningen? Jag är nämligen laktosintolerant. /...

Bra att veta för laktosintolerant

Vad ska jag ersätta ost, keso, yougert, kesella och mjölk med i matlagningen och bakningen? Jag är nämligen laktosintolerant. / Anita Peschel

Svar:

Hej Anita,
När man är laktosintolerant kan man ofta äta mat med lite laktos utan att uppleva besvär. Det där är dock väldigt individuellt. Vissa kan ha mjölk i matlagningen och kanske till och med dricka ett glas mjölk. Dricker de mer får de dock problem. Andra kan inte ens ta mediciner med laktos som bindemedel. Så, det gäller att känna sig fram och prova.
Det finns i butiken produkter med låg halt laktos. Låglaktos mjölk av mellantyp t ex. Där har laktosen redan brytits ned och innehållet är lågt alltså. Den kan många använda utan problem. Värt att prova. Från Valio i Finland kommer också en hel del låglaktosprodukter som du kan leta efter i mejeridisken.

Vill man utesluta laktos helt kan man använda t ex Solhavre, risdryck eller soyadryck. Alla dessa går att i princip använda som mjölk. De kanske lämpar sig bäst i matlagningen. Att dricka dem går naturligtvis också bra men de smakar ju inte som komjölk och på något sätt är det lätt att jämföra och finna att alternativen inte är så välsmakande som komjölk. När man använder dem i matlagning och bakning går det bättre. Visst har du träffat en dietist, Anita? Om inte tycker jag du ska be din läkare om en remiss. Det finns mer man kan ha nytta av att veta när man är laktosintolerant.
Lycka till önskar dietist Bim

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top