Måste jag slänga allt i frysen?

Måste jag slänga allt i frysen? Hej!I fredags fm gick en propp hemma när min far vattnade blommorna på vår semester. (Han märkte naturligtvis ingenting...

Måste jag slänga allt i frysen?

Hej!
I fredags fm gick en propp hemma när min far vattnade blommorna på vår semester. (Han märkte naturligtvis ingenting då). Kylen och frysen stängdes av. Vi kom hem i söndags natt och märkte då direkt att det hänt. Min fråga: Måste jag slänga allt i frysen? En del var fortfarande hårt, slängde dock räkor som var halvtinade. Torsk och strömming verkade hårt, även köttet. För att vara på säkra sidan, ska jag slänga allting? Tacksam för svar, hälsningar Marie Louise Holm. / Marie Louise Holm

Svar:

Hej Marie-Louise,
Livsmedelsverket säger att det beror på hur mycket de olika varorna har tinat.
Om bara glass och juice har tinat, men inga andra varor, kan allt djupfrysas på nytt. Naturligtvis blir inte kvaliteten på till exempel glassen densamma, men den går bra att äta.
Om varorna har tinat – tillaga dem och ät dem direkt eller frys in dem i nylagat skick. Halvtinade varor kan återinfrysas.
Om större delen av varorna är upptinade efter ett längre driftsstopp – släng skämda varor. Återinfrys inte råvaror utan att tillaga dem. Köttstycken som ser bra ut och luktar friskt kan återinfrysas direkt.
I samtliga fall gäller att varorna bör ätas snarast och inte sparas för länge i frysen.
Hoppas du finner ut hur du bäst bör göra. Lycka till önskar dietist Bim

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top