Minska på fett och salt

Minska på fett och salt Hej!Jag skulle bli jätteglad om du kunde tipsa mig om några recept på salt och fettfri mat!Hälsningar Jane / Jane...

Minska på fett och salt

Hej!
Jag skulle bli jätteglad om du kunde tipsa mig om några recept på salt och fettfri mat!
Hälsningar Jane / Jane Nyström

Svar:

Hej Jane,
Jag måste först fråga varför du söker mat utan salt och fett. Har du problem med högt blodtryck och kanske mag-tarmproblem ber jag dig kontakta din behandlande läkare. Du behöver få en personlig genomgång hos en dietist i så fall.
Att inte överdriva saltintaget är smart. Det första är ju att inte salta varken vid bordet eller i matlagningen. När vi äter sammansatta livsmedel är det ofta mycket salt däri, dolt dock. Så, att välja rena produkter är av värde när man vill minska saltintaget. När det gäller fettet ska vi inte överdriva. Har man vissa problem med magen och tarmarna kan fettreducerad mat vara en del i behandlingen, men det bör du alltså gå igenom med din läkare.
I övrigt ska vi försöka äta bra fetter i lagom mängd. Vi ska alltså inte äta fettfritt. Fett har många goda funktioner i kroppen och vi behöver fett. Den överdrivna fettfobin är inte alltid bra. Försök äta bra fetter, t ex avocado, fisk, nötter och mandel och använd ett flytande margarin och oljor i matlagningen. Att välja magrare mjölk- och mejeriprodukter är också av värde.
Jag önskar dig lycka till! Vänliga hälsningar Dietist Bim

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top