Hålla bladlössen från fruktträden

Hålla bladlössen från fruktträden Hur kan vi undvika bladlöss till vår/sommar på fruktträden? Varje vår och sommar kämpar vi på för att få bort bladlössen...

Hålla bladlössen från fruktträden

Hur kan vi undvika bladlöss till vår/sommar på fruktträden? Varje vår och sommar kämpar vi på för att få bort bladlössen på våra äppel och körsbärsträd, med olika medel och metoder men icke. Kan man göra något nu på vintern och på hösten sen? / Anneli Isberg

Svar:

Hej
Nej bladlöss kommer flygande från alla håll och det är omöjligt att helt stänga ute dem. De trivs särskilt väl om träden står på en torr och solig plats. Man kan hjälpa alla sina växter med att bli stresståliga och klara sig bra trots angrepp genom att se till att jorden de växer i är så bra som möjligt. Se till att marken är väl dränerad runt om. Gör hål i jorden med ett järnspett i en ring runt träden så långt ut som de yttersta grenspetsarna. Det är där rotspetsarna finns och där trädet tar upp näring. Gör hål på cirka 2-3 decimeter och häll ner benmjöl som befrämjar fruktsättningen där.
Låt gräsklipp ligga kvar runt trädet några gånger på försommaren.
Se till att det kommer in ljus i kronan. Då kan också blåsten göra det otrevligt för bladlössen.
Förr sa man att man skulle kunna kasta en hatt genom grenvåningarna för att få in luft och ljus i kronan. Men det är kanske att ta i. Det är inte bra att klippa fruktträden för mycket för då får man massor av skottillväxt istället för frukt. Bättre att tvinga ner grenarna med tyngder eller binda ner dem med tältsnören.
Äppelträd och päron kan du klippa nu med körsbär inte förrän efter skörd mot höstkanten.
Jag tycker att en skarp vattenstråle gör stor nytta. Men man måste upprepa detta flera gånger under sommaren.
Se också till att inte myror klättrar upp i träden. De håller bladlöss som “husdjur” och kan flytta runt dem till nya friska träd. Det hindrar man med klisterremsor runt stammen en bit från marken. Finns i trädgårdsbutiker.
Lycka till!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top