Om gelatin och galna kor

Om gelatin och galna kor Hej Bim!Såg ditt svar om margarin. Jag har tittat på Becel-margarinerna och de har tyvärr som många andra gelatin som...

Om gelatin och galna kor

Hej Bim!
Såg ditt svar om margarin. Jag har tittat på Becel-margarinerna och de har tyvärr som många andra gelatin som en ingrediens. Vet du varifrån den gelatin tas som används i margarinerna? Vem kan garantera att det inte är import och därmed svårbedömt huruvida det är från nötben/hudar eller annat djur. Är det inte vissa ben som är största risken vad gäller galna ko-sjukan? Dessutom är gelatinanvändningen egentligen en luring för vegetarianer. Är det för lite för att räknas som animalisk föda? / Ove L

Svar:

Hej Ove,
Jag har tittat på vad Livsmedelsverket säger om gelatin och “galna ko-sjukan”. Det lyder: “Kan smittämnet finnas i gelatin?
Risken för att smittas via gelatin bedöms som mycket liten. Allt gelatin som tillverkas i Sverige har svinsvål som råvara. Redan före BSE-krisen tillverkades över 90 procent av allt gelatin i världen av svinsvål. Det är framförallt de muslimska länderna som efterfrågar gelatin tillverkat av nöthudar. Bestämmelserna för hur gelatin ska tillverkas är sådana att ett eventuellt smittämne ska inaktiveras och alltså inte finnas med i det färdiga gelatinet. Gelatin kan bland annat finnas i konserver, godis, charkuterier och medicinska produkter.”
När det gäller gelatin och vegetarisk mat så är det nog så att vissa väljer bort margariner och annat med gelatin medan andra kanske inte ser det som något problem. Det är ju upp till var och en och bestämma vad som är godtagbart. Vänliga hälsningar från dietist Bim

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top