Höga levervärden

Höga levervärden Hej!Jag har fått reda på att jag har något höga levervärden. Jag har inte motionerat eller ätit bra mat på ca 1.5 år...

Höga levervärden

Hej!
Jag har fått reda på att jag har något höga levervärden. Jag har inte motionerat eller ätit bra mat på ca 1.5 år eftersom jag varit deprimerad. Nu är jag piggare och funderar på vad jag ska göra för att minska fettet i levern. Jag är lite förvånad över att levern påverkats då jag bara är 24 år och dricker alkohol endast ca 3 ggr per år. Jag väger 78.5 kg och är 164 cm. Min normala vikt är 67 kg. Räcker det att minska vikten till det för att kroppen ska må bra igen? / Helena

Svar:

Hej Helena,
Det är positivt att du känner dig piggare och har större möjlighet att ta hand om dig själv och din hälsa. Vad din förhöjda levervärden beror på är svårt att säga. Om du nu börjar tänka lite mer på dig själv och finner någon typ av motion, kanske promenader, och dessutom försöker få till mat i lagom mängd varje dag, kommer det att vara uppiggande för hela din kropp. För att inte tala om din själ. Hela du mår bra av regelbundna måltider och daglig rörelse. Sedan hoppas jag att din läkare kallar dig till återbesök om någon månad eller så för att åter ta nya blodprover. Något förhöjda leverprover kan faktiskt korrigera sig utan att man ser direkt hur ibland. Se din viktnedgång på lång sikt! Det är ingen idé att banta! Ett bra sätt är också att be din läkare om en remiss till en dietist för en personlig genomgång. Du ska nu framförallt ha en fin jul och ett jättefint nytt år, 2001. Kom ihåg att det finns ingenting som är förbjudet, det är hela tiden en fråga om hur ofta och hur mycket man äter av allt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top