Doftrankan blommar inte

Doftrankan blommar inte Hej! Jag har köpt en doftranka men får den inte att blomma. Hur ska jag sköta den – ska den hänga i...

Doftrankan blommar inte

Hej! Jag har köpt en doftranka men får den inte att blomma. Hur ska jag sköta den – ska den hänga i en ampel fritt i luften och ljust? En kompis till mig har den hängande och den är stor och frodig. Ska jag plantera om den, och i så fall i vilken sorts jord? / Manuela

Svar:

Det går bra med vanlig krukväxtjord. Doftrankan vill stå mycket ljust men inte i direkt sol under sommaren. Den vill ha svalt under vintern men inte under 13 grader. På sommaren får det inte heller bli för varmt, inte över 24 grader. Dessutom vill den ha jämn fuktighet i luften runt omkring. Bäst är att låta den stå på ett lager ständigt våta Leca-kulor men den får inte heller stå blöt. Jämn vattning med längre mellanrum om temperaturen är låg. I vissa böcker rekommenderas omplantering två gånger per år åtminstone de två första åren. Vanligast är att man låter rankorna klättra på en båge istället för att hänga fritt i en ampel.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top