Hur sköter jag klängrosen?

Hur sköter jag klängrosen? Jag har en klängros i kruka på balkongen. Den blommar med stora, härliga vita blommor och verkar trivas bra. Den är...

Hur sköter jag klängrosen?

Jag har en klängros i kruka på balkongen. Den blommar med stora, härliga vita blommor och verkar trivas bra. Den är planterad i vår. Hur sköter jag den i höst/vinter? / Cattis Alexandersson

Svar:

Hej
Det är övervintringen som är konsten. En klängros beskärs mycket lite. Man formar mest till den som man vill ha den vid beskärningen på våren (när björken har “musöron”) . Viktigast är att se till att rötterna isoleras från både fukt och kyla. Ställ krukan under tak, så nära väggen som möjligt, gärna i ett hörn. Isolera under runt och över krukan med gamla tidningar, mattor, filtar, Frigolite eller vad du har. Det brukar vara bra att ställa krukan i en låda så att isoleringen håller sig på plats. Jorden får aldrig bli blöt under vintern men någon gång kan man ge en skvätt vatten så att inte rotsystemet torkar.
När våren kommer gäller det att täcka över grenarna så att de inte knoppar i dagsvärmen för att sedan frysa under kalla nätter. En bit säckväv eller grön odlingsväv, s k vinterväv är bra.
Mvh Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top