Buskar som insynsskydd

Buskar som insynsskydd Vill sätta buskar som sporadiskt insynsskydd (några meter mellan buskarna). Har funderat på fläder, men läste om någons problem med löss och...

Buskar som insynsskydd

Vill sätta buskar som sporadiskt insynsskydd (några meter mellan buskarna). Har funderat på fläder, men läste om någons problem med löss och har nu fått kalla fötter. Helst vill jag slippa beskära buskarna. Måste man beskära häggmispel? Snälla hjälp! Finns min drömbuske? Snabbväxande, vintergrön, relativt underhållsfri, lång blomning, blir minst 2m hög. Jag har sandjord och bor i Skåne. / Annica Ekstrand

Svar:

Hej!
Nej din drömbuske finns nog inte Annica. Inte i vårt land i alla fall. Inte om du vill ha något snabbväxande som stannar vid cirka två meter. De enda städsegröna, förutom barrväxter, är väl lagerhägg, berberis, m ahonia, tibast, olvon, järnek. Rododendron står gröna hela vintern men passar ju inte i din magra sandjord. Om ni inte har småbarn som kan tänkas smaka på de vackra men o så giftiga röda bären skulle jag föreslå idegran. Den kan klippas också, smal om man vill. Eller också skulle jag välja lite olika buskar i partier som ger blomning vid olika tider och vackra höstfärger. Kanske någon eller några städsegröna i det här partiet?
Du behöver inte vara så rädd för fläder och löss. Visserligen blir det ofta löss i blommorna, men de sitter kvar där och är ganska lätta att spola bort när man ska göra saft av blommorna. Häggmispeln kan beskäras ungefär hur man vill. Man kan låta den bli ett litet träd genom att ta bort alla grenar från marken utom en som är rak och fin, eller så kan man låta den växa upp till en hög eller låg buske.
Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top