Hagtornen växer inte

Hagtornen växer inte Jag har en häck av hagtorn (vita blommor). Den växer inte speciellt fint och jag vill klippa ner den för att få...

Hagtornen växer inte

Jag har en häck av hagtorn (vita blommor). Den växer inte speciellt fint och jag vill klippa ner den för att få den tätare nertill framför allt. Vad ska jag tänka på och när är rätt tid att klippa den? / Åsa Bergendorf Olsson

Svar:

Hej
Jag har tidigare lämnat tips om hur man klipper häckar, t.ex. ligusterhäck. Du kan göra på samma sätt med hagtornshäcken. Klipp ner den rejält till 2-3 dm över mark. Ta bort gamla mossiga stubbar helt. Låt några få grenar vara kvar för att “dra sav”. Skotta upp mullrik jord runt stubbarna så kan de bryta ut med nya friska skott och basen på hagtornshäcken kan bli bredare. Se i framtiden till att klippa den i pyramidform, bredast nedtill och avsmalnande upptill. Då kommer solen åt efter hela sidorna och häcken bli inte gles. Men tänk på att en häck som man håller strängt klippt knappast ger några blommor. Man klipper ju bort de yttersta kvistarna med blomanlag hela tiden.
Mvh Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top