Larv i plommonen

Larv i plommonen Hej Gunnel!Jag har två plommonträd där det nästan aldrig blir något. Dom blommar rikligt men sedan angrips dom av någon insekt som...

Larv i plommonen

Hej Gunnel!
Jag har två plommonträd där det nästan aldrig blir något. Dom blommar rikligt men sedan angrips dom av någon insekt som förmodligen lägger sina ägg i blomman, för efter ett tag när det börjar bildas små gröna plommon skrumpnar dessa ihop och blir bruna, oftast på ena sidan eller hela. Ibland faller dom av. Tar man och delar dessa kart med nageln ser man en liten vit larv inuti plommonet. Vad är detta? Vad kan man göra åt det? Till slut ramlar alla bruna pyttesmå plommon av och det blir ingen eller kanske bara ett par plommon på hela trädet. Plommonsorten heter Kirk och Reine Claude gul (ev. felstavat).
Tacksam för hjälp. / Gitte Rasmusson

Svar:

Hej
Det är förmodligen plommonstekelns larver som angriper dina plommon. De förpuppar sig och övervintrar i jorden under trädet. Jag tror att det finns s.k. feromonfällor för just den här sortens steklar i trädgårdshandeln. Fällorna doftar som stekelns honor och lockar hanarna till sig. De fastnar i fällan och på så sätt minskas mängden steklar som kan föröka sig. Till våren kan du lägga ut ett plastskynke eller liknande och samla upp de angripna kart som faller av. Då hindrar du larverna från att gräva ner sig i jorden. Skaka trädet kraftigt så faller de angripna karten lätt av. Du kan också sätta upp vanliga klisterband eller remsor om du inte får tag på feromonfällan.
Hittar inte den just nu men tror att det är antingen Weibulls eller Bröderna Nelsons som säljer den.
Mvh Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top