Snabbväxande häck till grusig jord

Snabbväxande häck till grusig jord Hej! Vi har flyttat till ett nybyggt parhusområde med en gaveltomt. Men jag har funderingar kring att sätta häck runt...

Snabbväxande häck till grusig jord

Hej! Vi har flyttat till ett nybyggt parhusområde med en gaveltomt. Men jag har funderingar kring att sätta häck runt tomten för att rama in tomten men vet ej vilken som är bäst? Jag vill ha en häck som är grön året om och är ca 1 m (vet ej vad som gäller för hörntomter med bilväg intill, max 80 cm?). Den ska var grön, tätväxande och inte allt för dyr då hela inramningen är totalt på ca 25-30 meter. Marken där häcken ska planeras är inte heller den bästa, den innehåller mest grus, stenar, lera och lite jord så jag vet inte vad som tar sig då? Den ska vara snabbväxande eller minst 80 cm vid köpet, jag vill ha en häck snabbt, inte något som måste växa upp på flera år. Har du några råd till oss? / Marie

Svar:

Hej
Ojoj, det var inte lite krav du har för din häck! Om jag var som du skulle jag nog börja med att gräva upp och förbättra jorden ordentligt. Gräv ner organiskt material (gräsklipp, löv, kompost…) och gödsel. Då har du större chans att lyckas och slipper få buskar som dör.
De enda växtarter som är vintergröna, inte barr och ganska billiga som jag kan komma på är liguster och berberis. Då får man räkna med att berberis sticks. Men den får också vacker höstfärg. Om du vill att häcken ska växa fort kan du välja vanliga buskplantor i stället för häckplantor som alltid är mindre. Buskplantor behöver inte planteras lika tätt så det behöver inte bli så mycket dyrare.
Tänk på att grenarna när den är fullt utväxt inte får sticka ut i gångbanan och den får inte vara så hög i gathörnen att sikten skyms. Jag är inte helt säker, men tror att det är omkring 60 cm på höjden där. Men det kan du kolla med din kommuns trafik- och gatukontor.
Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top