Tips mot löss

Tips mot löss Jag liksom många andra har även detta året drabbats av alla odjur som härjar i rabatten. Jag har endast en liten rabatt...

Tips mot löss

Jag liksom många andra har även detta året drabbats av alla odjur som härjar i rabatten. Jag har endast en liten rabatt utanför huset på ca 3×3 m med en del olika perenner. Jag försöker hålla det luftigt mellan växterna just på grund av att det är lättare att kontrollera och behandla för löss. Först upptäckte jag de gröna lössen på mina minirosor, men blev kvickt av med dem efter att ha sprutat med något bladlusmedel. Men trots att jag håller efter och sprayar regelbundet så dyker det upp både svarta och gröna löss tex på lejongapen, luktärterna, löjtnantshjärtanen, persiljan och några sommarblommor. Efter att ha undrat varför min relativt nysatta klematis inte växte utan bara såg tråkig ut upptäckte jag löss även på den.
Förra året hade jag väldigt mycket löss och försökte både med att duscha/spruta vatten och behandla med såpvatten, men jag tyckte inte det hjälpte, och det har inte heller hjälpt i år. Köpte därför detta biologiska “Bladlus rent” som fungerade till en början. Vad ska jag göra? Jag undrar även vad det är för skillnad på gröna och svarta löss. Hur mycket såpa ska man ha i proportion till vatten? Och vad gör såpvattnet med lössen? Om man sprutar en vattenstråle på lössen så de försvinner så flyttar man ju bara dem någon annanstans och det vill man ju inte så hur kan det vara bra?
Vore väldigt tacksam för svar för jag vill inte att min rabatt ska se lika tråkig ut i år som den gjorde förra året. / Elisabeth Nilsson, Lund

Svar:

Hej.
Först färgen på bladlössen. Det är helt enkelt olika arter av bladlöss.
Så finurligt är det att det finns olika bladlöss som nästan bara anfaller en särskild växt.
Bäst effekt med såpvatten får man om man blandar i en matsked matolja till en halv deciliter såpa och en liter vatten. Då bildas en hinna på bladen som kväver lössen. Men man måste upprepa behandlingen var tredje dag under några veckor.
Med en stark vattenstråle dödar du förhoppningsvis massor med löss. Utrota dem kan du aldrig göra. Det gäller att hålla dem så få som möjligt.Glöm inte spruta under bladen.
Kom ihåg att den här sommaren är extremt rik på alla slags kryp!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top