Så lyckas du med pionen

Så lyckas du med pionen Hej! Läste att pioner ska flyttas på hösten, men jag har fått en planta bondpion i kruka och vill veta...

Så lyckas du med pionen

Hej! Läste att pioner ska flyttas på hösten, men jag har fått en planta bondpion i kruka och vill veta hur jag ska hantera den.
Mina tidigare försök med pion har misslyckats. / Berit Magnusson

Svar:

Krukodlade växter kan planteras när som helst. Pioner mår bra av att inte planteras för sent på hösten. I norra Sverige är rätt tid från slutet av augusti till början av september. De ska hinna bilda sugrötter innan det blir kallt. Om de inte har ordentliga sugrötter kan de första skotten som kommer på våren dö av vatten- och näringsbrist.
Tänk på att ställa din bondpion på en plats där den inte behöver flyttas. För det gillar inga pioner! De vill inte heller stå och trängas. Mitt i en gräsmatta är alldeles utmärkt. De tycker om solmen blommor fort över om det är alldeles för soligt och varmt. I norrläge med en smula sol morgon och kväll går bra. Plantera den inte i närheten av stora träd, särskilt inte björk, ask och lönn som suger upp allt vatten. Lite lerig jord är bra men dränringen måste vara god. Den tål inte att stå blött. De blommar bättre i lätt lerjord än i sandjord. Sätt inte plantan för djupt, 5 cm under jord är bra. Fyll alla hålrummen med jord. En dam som är duktig på pioner brukar lägga jorden löst och sedan vattna ner den så att den tränger in i alla
skrymslen. Om jorden är dålig gräver du en ganska stor grop, ca 50 x 50 cm och fyller med jord som blandats med en näve benmjöl eller Algomin och ungefär en liter brunnen kogödsel. Kompostjord är också bra att ha i. Täck gärna med löv åtminstone den första vintern. Plantera aldrig en pion på en plats där det tidigare växt pioner utan att byta ut jorden.
Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top