Syrenen blommar inte

Syrenen blommar inte För fyra år sen sågade jag ner två vita syrener till ca 30-40 cm ovan mark, de hade blivit så kala nertill...

Syrenen blommar inte

För fyra år sen sågade jag ner två vita syrener till ca 30-40 cm ovan mark, de hade blivit så kala nertill efter ett tiotal år i min trädgård.Det var syrener tagna som sidoskott från min farmors gamla trädgård.Jag gjorde detta i samband med att jag satte nya plantor i en fortsatt linje för att bilda en liten häck. De nya köptes från trädgårdshandeln.
De gamla “träden” eller “buskarna” har nu vuxit upp till ca 1,75-2,00 m. Nu till själva frågan: Trots att den växer så frodigt så blommar den inte längre. Varför? Har jag förstört den när jag sågade ner den eller kan det ta så många år innan den blommar igen? Bör jag toppa dem?
Korta gärna ner min fråga men tacksam för svar./Ingegerd. / ingegerd Selin

Svar:

Hej Ingegerd!
Det kan säkert ta flera år innan du får syrener. Dina syrener använder sin kraft till att växa så kraftigt. Nästa gång du ska klippa råder jag dig att inte klippa syrenerna rätt av utan varje gren i lite olika höjd. Annars riskerar du att få alla nya blommor allra högst upp i en rad. Det är ju snyggare med blommor lite här och där i syrenhäcken. Eftersom din häck växer så kraftigt har den gott om kväve, alldeles för mycket. Sluta gödsla den med vanlig gödsel, även gräsklipp, lägg på benmjöl i stället. Det är lite i senaste laget nu i sommar men du kan alltid prova. Syrener anlägger blomskott sommaren innan de blommar.
Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top