Så får du äppelträden att blomma

Så får du äppelträden att blomma För 3 år sedan (i sept) planterade vi två äppelträd (ett sommar- och ett vinterfrukt). Första sommaren blommade de...

Så får du äppelträden att blomma

För 3 år sedan (i sept) planterade vi två äppelträd (ett sommar- och ett vinterfrukt). Första sommaren blommade de jättefint och bar lite frukt. Förra året och i år har det inte varit en enda blomma. Vad har hänt? De växer som de ska och vi får hjälp att beskära dem. / Marianne Nyström

Svar:

Hej
Det kan ta tid annan ett äppelträd har anpassat sig på sin nya växtplats. Rötterna ska växa ut och hitta nya källor till vatten och näring. Första årets blomning var nog grundad året innan i plantskolan i en utmärkt barnkammare. Du kan pröva att ge träden benmjöl tidigt i vår. Det innehåller fosfor som befrämjar knoppbildningen. Se till att ge benmjölet i små hål i en ring runt trädet. Ringen ska vara lika långt ut från stammen som de yttersta grenspetsarna. Lika långt ut går nämligen rotspetsarna och där tas huvuddelen av näringen upp.
Om träden växer för fort och kraftigt påverkar det också knoppsättningen. Du minskar den tillväxten och ökar chansen till knoppsättning om du tvingar ner grenarna med snören eller genom att hänga tyngder i dem. Det ska göras medan det finns sav i grenarna nu eller först i knoppningstid i vår.
Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top