Gräv inte om perennrabatten!

Gräv inte om perennrabatten! Läste att du anser att man bör gräva om sin perennrabatt vart 3:e-4:e år. Nödvändigt? Bor i södra Halland och vi...

Gräv inte om perennrabatten!

Läste att du anser att man bör gräva om sin perennrabatt vart 3:e-4:e år. Nödvändigt? Bor i södra Halland och vi har en perennrabatt (ca 25x 2-3 m) mot gatan (kan alltså ses från två håll).
Efter 27 år har vi äntligen fått den frodig med olika sorters lökar, perenner (som fått breda ut sig), gammaldags rosenbuskar, häggmispel, 2 höga, svenska enar, 2 taxus och olika clematis som får klänga i buskarna och barrväxterna. Det är alltid något som blommar i rabatten; från julrosorna på vintern tills frosten tar de sista rosorna i november-december.
Inte skall vi väl behöva gräva om hela denna jätterabatt med jämna mellanrum? Räcker det inte att man tillför komposterad kogödsel, benmjöl, färskt gräsklipp och kompost på hösten samt delar och flyttar om vissa perenner då och då?
/ Ingrid Berglund

Svar:

Hej!
Naturligtvis behöver ni inte gräva om en vacker och fungerande rabatt! Särskilt inte som det är buskar och barrväxter som grund i den och lökar som snällt återkommer. Det är alldeles riktigt att göra som ni gör! Men vanligtvis blir det luckor och oordning i rabatten som gör att man behöver förnya. Jag tror att kogödseln i kombination med gräsklippet är anledningen till ert fina resultat! Det är rena dundermedicinen för det allra mesta i trädgården. Benmjöl och kompost blir grädde på moset. Fortsätt som tidigare!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top