Hur beskär jag fikusen?

Hur beskär jag fikusen? Jag har en mycket stor fikus, 35 år gammal. Den har nu förgrenat sig och är mycket yvig. Hur och när...

Hur beskär jag fikusen?

Jag har en mycket stor fikus, 35 år gammal. Den har nu förgrenat sig och är mycket yvig. Hur och när kan jag beskära/minska den? / Ingegerd Tideman

Svar:

Hej!
Du skriver inte vilken slags fikus du har. Är det en benjaminfikus med små blad eller en fönsterfikus med stora kraftiga blad? Benjaminfikusen som får vedartade grenar är lättare att forma till en mindre yvig och snygg växt. Fönsterfikusen kan vara lite kinkigare. Den kallas ibland för gummiväxt eftersom den innehåller en vit växtsaft. Om det vill sig illa kan den förblöda om man beskär för hårt. Vänta dock till våren med beskärningen. Den görs då så försiktigt som möjligt, för att ge plantan mindre omfång och kanske vackrare form. Ta vara på fräscha toppskott (längst ut på grenarna) och sätt dem i krukor med såjord eller sandblandad krukväxtjord med en plastpåse över hela krukan. Gör små andningshål i plasten med en nål och ställ krukan ljust. Detta som en reserv ifall den stora fikusen skulle ta skada av beskärningen.
Lycka till
Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top