Hur sköter jag buskpionen?

Hur sköter jag buskpionen? Hej GunnelJag har köpt en s.k. träd/buskpion på trädgårdsmässa. Den är köpt som rot och växtdelar som jag har planterat, Men...

Hur sköter jag buskpionen?

Hej Gunnel
Jag har köpt en s.k. träd/buskpion på trädgårdsmässa. Den är köpt som rot och växtdelar som jag har planterat, Men hur ska jag sköta den? Det fanns inga anvisningar med. Den är ca 30-40 cm hög. / brit

Svar:

Hej
Buskpionen ska täckas nu under den första vintern. Om jorden är lätt kan du vattna före vintern. I lerjord och fuktig jord klarar de sig bra ändå. Se till att det inte finns en grop av nedsjunken jord runt plantan. Skotta hellre upp en hög med jord omkring den. Pionen blommar oftast först efter 2-3 år. Flyttar du den så svarar den med att stå still i växt ett år och därefter får du vänta ytterligare 2-3 år innan den vill blomma igen. Så lämna den helst i fred på växtplatsen.
Jag antar att du planterat den i god jord i en grop som är 50-60 cm? Unga plantor sätts 2-3 cm under jordytan. Större, äldre plantor djupare, ca 12-15 cm. Plantera på en plats som delvis under dagen står i skugga. I full sol går blomningen över väldigt fort och mot en gassig södervägg kan den sätta knopp för tidigt så att de fryser under frostnätter. I god planteringsjord behöver du knappast gödsla på ett par år. Senare kan du komplettera med en handfull benmjöl och lite brunnen kogödsel. Ett par nävar träaska är också bra.
Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top