Rosorna kommer inte upp

Rosorna kommer inte upp I höstas (oktober) köpte jag 3 plantor gammaldags rosor (Souvenir de la Malmaison); en till vår trädgård och de andra till...

Rosorna kommer inte upp

I höstas (oktober) köpte jag 3 plantor gammaldags rosor (Souvenir de la Malmaison); en till vår trädgård och de andra till familjens gravar för att underlätta sommarskötseln. Den till trädgården blev det aldrig tid till att plantera, så den fick övervintra jordslagen i kökslandet med ett ordentligt lövlager över sig.
De andra två planterade jag på kyrkogården efter konstens alla regler och satte dem ordentligt djupt. Över lade jag uppgrävda grästuvor. Besvikelsen är stor, för ingen av dessa 3 rosor har ännu kommit upp (29 juni). Den jordslagna var helt klart död. Det fanns 2-3 cm grön ved över förädlingsstället, men den hade inte skjutit några skott.
Kan jag ha planterat dem på kyrkogården för djupt? Även grenarna hamnade i jord.
Vi har planterat ett 30-tal rosor (både moderna rabattrosor och s k gammaldags rosbuskar) hemma i trädgården och alltid strävat efter att hellre sätta dem för djupt än för grunt och det har ännu inte hänt, att en ros inte tagit sig för oss. Fortfarande åker jag till kyrkogården med jämna mellanrum för att se, om rosorna ändå inte kommer, men inte. / Ingrid Berglund

Svar:

Hej!
Du har fått vänta på svar eftersom jag haft semester. Kanske har du fått liv i rosorna nu? Det är inte så ovanligt att de kommer när man håller på att ge upp. Jag tror inte att du planterat för djupt för okuleringsstället (eller ympstället) bör vara minst en decimeter under jord. Jag funderar på om de uppgrävda grästuvorna varit till hinder för de nya skotten? De behöver nog ha bar jord för att orka upp. Den jordslagna har nog frusit eller torkat under vårvintern. Om den inte fått liv på senaste tiden!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top