Hur blir min Belle de Crezy ett praktex?

Hur blir min Belle de Crezy ett praktex? Hej Gunnel!Jag fick en ros av min svägerska när jag fyllde år. Den heter Belle de Crezy,...

Hur blir min Belle de Crezy ett praktex?

Hej Gunnel!
Jag fick en ros av min svägerska när jag fyllde år. Den heter Belle de Crezy, och är väl en gammeldags ros (?). Vet du något om den? Ska man täcka den lite på vintern? Gödningstips? Jag vill att den skall bli ett praktex! / Ingrid van der Werf

Svar:

Hej
‘Belle de Crécy’ är en gallicaros som introducerades i Frankrike av någon som hette M. Roeser. Den fanns i kultur före 1829 men vilka föräldraplantorna var vet man inte. Man förknippar den förstås med masdame Pompadours slott i Crécy i Frankrike. Det sägs att det var hennes älsklingsros.
Alla gallicarosorna är lättskötta och de växer snällt på mager eller medelgod jord. De växer nästan alltid på egna rötter och sätter rotskott som man kan ta tillvara. Är det en okulerad planta du fått så ska okuleringsstället placeras rejält under jord, minst8-10 cm.
De gammaldags rosorna beskärs aldrig så hårt som moderna rosor. På våren tar man bort sjuka och skadade grenar, de som växer för tätt eller på fel sätt. Man kan forma busken till den form som passar. Klipp också noga bort alla överblivna stubbar. Senare på sommaren klipper du skott som ränner iväg för mycket eller grenar som är i vägen. Ta också bort vissna blommor och bladparet närmast dem så har du en chans att få fler rosor.
Normalt ska du inte behöva täcka din ros på vintern. Ett täcke av löv runt roten skadar aldrig. Sand går också bra men absolut inte torv som drar till sig vatten som fryser och skadar rothalsen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top