Vad ska jag plantera i åstranden?

Vad ska jag plantera i åstranden? Hej Gunnel!Jag bor vid en å som är dämd uppströms så vattennivån är mycket varierande, stranden är gyttjig och...

Vad ska jag plantera i åstranden?

Hej Gunnel!
Jag bor vid en å som är dämd uppströms så vattennivån är mycket varierande, stranden är gyttjig och sandig och svämmar över när det regnar, nu växer ingenting där. Min önskan är att jag ska få förslag på växter som går att plantera där nere. Något som är flerårigt, sprider sig lätt eller att jag kan så frön själv, gärna en växt som blommar.
Jag bor i zon 5-6. / Agneta Markström

Svar:

Hej!
Växter som tål att delvis stå i vatten är t ex blomvass som får en fin rosa blomma. Meconopsis (blå bergvallmo) vill stå fuktigt. Den är tvåårig så att man får se till att det bildas nya bladrosetter runt stjälken varje år annars kommer den inte igen. Det brukar det göra om man nyper bort blomman så fort den vissnat. Olika slags primula trivs i blöt mark, ormbunkar, fackelblomster (lila spiror), gul kabbeleka till våren (den vita vill ha torrare), bergenia med stora vackra runda blad och ljuslila stor blomma i maj, fingerborgsblomma (Digitalis), iris av flera slag, smörboll (Trollius), stora ståtliga gula klippstånds Ligularia dentata, sirliga ljusblå spirstånds Ligularia przewalskii. Blanda med gröna växter som hosta (funkia) och rodgersia.
Julros (Helleborus) kan också gå bra.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top