Råd inför grovplaneringen

Råd inför grovplaneringen Hej Gunnel,Ska bygga nytt och undrar om du har några råd inför grovplanering av vår tomt? / Peter Lundmark Svar: Oh en...

Råd inför grovplaneringen

Hej Gunnel,
Ska bygga nytt och undrar om du har några råd inför grovplanering av vår tomt? / Peter Lundmark

Svar:

Oh en så svår fråga!
Ja, tänk först på att satsa på bra jord att fylla med. Fyll inte ut med gamla fyllningsmassor, stenar och skräp. Försök få tag på riktigt bra trädgårdsjord. Det kan vara svårt, särskilt runt storstäderna. Kolla om jorden du köper innehåller mycket mask, då är den bra. Kanske har kommunen trädgårdsskompostjord att sälja. Hör efter med renhållningen. Kolla också om du kan köpa brunnen kogödsel eller hästgödsel någonstans att blanda i jorden.
Jorden är det allra viktigaste vid tomtplaneringen. Med en bra jord trivs växterna senare och de håller sig friska.
Försök undvika att köra med för tunga fordon på jorden. Då täpps luft och vattenkanaler i jorden till och jorden förstörs. Det kan ta många år innan den hämtar sig.
Ska du anlägga gräsmatta så är bästa tiden att så i augusti när luften är fuktig. Det kan löna sig att göra i ordning ytan där gräsmattan ska vara och så in någon gröngödningsväxt i sommar i stället för gräs, t ex honungsfacelia eller blodklöver som båda dessutom är vackra.
Ska du ha ett trädgårdsland ska det ligga på en öppen, varm och solig plats. Sätt gärna potatis där första året. Det luckrar jorden och tar bort en del rotogräs.
Ta det lugnt med planeringen och tänk efter hur ni verkligen vill ha det. Det är bättre att det är välgenomtänkt och tar några år än att du får göra om jobbet efter ett tag. Gå på trädgårdskurs och lär dig om växter, jord och kompostering. Det är A och O – och kul!
Hälsningar Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top