Beskära forsythia

Beskära forsythia Har en gammal trädgård (från 10-talet) med en jättelik forsythia. Den står i full blom nu. När och hur kan man beskära en...

Beskära forsythia

Har en gammal trädgård (från 10-talet) med en jättelik forsythia. Den står i full blom nu. När och hur kan man beskära en sådan? Vågar man göra det själv? / Kerstin Svantesson

Svar:

Hej
Forsythian beskär du precis efter blomningen. Då hinner den sätta nya knoppar under sommaren och står beredd till nästa vår.
Javisst kan du beskära själv om du gör det med kärlek och omsorg.
Ta i första hand bort några riktigt gamla grenar, som kanske inte blommar så mycket (?) allra längst ner vid jorden. Lämna aldrig några stubbar! Där kan bildas röta. Tänk också på att beskära precis över en knopp eller ett bladpar. Om knoppen pekar utåt från buskens mitt kommer en ny gren att växa så. Klipp inte rätt av runt om busken! Då får du en omfattande kvast av smågrenar på den nivån! Gå runt varv på varv och minska busken nedåt gren för gren. Då ser du också hur de nya grenarna kommer att växa ut där du har klippt och kan avgöra om det är rätt plats.
Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top