Knubbiga och fina tokar

Knubbiga och fina tokar Hej Gunnel!Tack för din frågespalt! Nu till min fråga: vi tänker plantera ölandstok framför vårt hus i söderläge, zon 6. Det...

Knubbiga och fina tokar

Hej Gunnel!
Tack för din frågespalt! Nu till min fråga: vi tänker plantera ölandstok framför vårt hus i söderläge, zon 6. Det finns ju både vita, rosa och vanliga gula tokar. Vilken av dessa är härdigast och mest rikblommande samt växer knubbigt och fint?
Tacksam för svar/Bitte / Bitte

Svar:

Hej Bitte!
Vanlig Potentilla fruticosa med klargula blommor är den mest härdiga, till zon VIII. Det finns också en ljusgul sort ‘Maanelys’ (månljus) som klarar denna zon. Men båda dessa blir ganska höga upp till 1,2-1,5 meter och det är väl inte vad du kallar knubbigt?
Det finns en vit kryptok P. fruticosa v.mandschurica som bara blir 3-4 decimeter hög. Den har fina vita blommor från juni till oktober och är härdig till zon V. Vitblommande’Abbotswood’ (finns som E-planta) bli 5-8 decimeter och är härdig i zon IV. Fridhem blir 1-1,5 meter och är härdig i zon VI, den har också vit blom.När det gäller de röda, rosa och orangeröda sorterna har jag inte kunnat hitta någon härdighetsbeskrivning och inte heller höjd. Jag köpte själv ett par rosa och en röd förra sommaren och de är nu ett par minibuskar på 3-4 decimeter.
Hälsningar Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top