Om äpplen och körsbär

Om äpplen och körsbär Hej !Jag undrar vad man kan göra åt äppelträd som har mossa på både stam och grenar? Kan man tvätta bort...

Om äpplen och körsbär

Hej !
Jag undrar vad man kan göra åt äppelträd som har mossa på både stam och grenar? Kan man tvätta bort mossan med något? Är vatten och såpa ett bra alternativ ?
Sedan så undrar jag vad man kan göra med ett körsbärsträd som ser dött ut, dock kommer det gröna blad längst ned på stammen. Ska man beskära trädet ända ner till stammen där bladen finns eller ska man gräva upp det och plantera dit ett nytt? / Johanna Larsson

Svar:

Hej!
Mossa på äppelträdet borstar du bort med en grov rotborste. Mossan blir lätt äggläggningsplats för allehanda kryp och ska helst inte vara kvar. Lättast är det att göra det på senvintern, kanske i samband med beskärning.
Körsbärsträdet verkar på mig vara förlorat. Döda grenar måste ju bort helt och hållet. Ett körsbärsträd tål mycket liten beskärning så det är knappast troligt att det klarar sig med bara en stubbe med gröna blad kvar. Beskärningen görs på hösten. Det kan också hända att det är ett ympat träd och att det är blad från grundstammen som en ädlare sort ympats på. Grundstammen brukar inte ge så ädla bär.
Frågan är om du ska plantera ett nytt träd på samma ställe? Jag skulle nog byta plats eftersom varje växtart suger ut sitt speciella behov av näring. Har körsbär växt på ett ställe i flera år är nog jorden rätt utmattad på den näringen.
Hälsninga Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top