Massor av ohyra i trädgården!

Massor av ohyra i trädgården! På plommonträd, körsbärsträd, kaprifol och många andra buskar och träd i trädgården finns små fina trådar vid knoppar av blad...

Massor av ohyra i trädgården!

På plommonträd, körsbärsträd, kaprifol och många andra buskar och träd i trädgården finns små fina trådar vid knoppar av blad och blommor. Var likadant i fjol. Vecklar man ut en bladknopp sitter en liten ca 3 mm lång, tripsliknande insekt där. I fjol blev det inte något av alla våra ovan nämnda växter. Under sommaren var det fullt med vita insekter som flög upp vid beröring av växterna. Är det denna lilla svarta insekt som utvecklas till dessa vita flygare. Plommonen får något sirapsliknande som tränger ut och de skrumpnar ihop så småningom. Kaprifolens blommor vissnade. Rosorna var angripna men blommade ändå något så när. Körsbären skrumpnade. Är det många sorters ohyra eller en och samma. Vad ska vi göra? Tack på förhand! / Monica Dahlin

Svar:

Ojojoj Monica!
Stackare som fått så många insektsangrepp på en gång! Jag börjar med det lättaste: vita flygare eller mjöllöss. Nej det är inte vita flygare-larver som är små svarta insekter i bladknoppar. Flygarnas larver är vita och nästan genomskinliga. Den största skadan som vita flygare gör är att de avsöndrar en söt klibbig vätska (honungsdagg) som lägger sig på bladen och i denna kan det utvecklas en ful svart svamp, sotsvamp kallas den. Jag tror inte att den är särskilt skadlig men väldigt ful. Man ser den ofta på rododendron.
Spruta angripna växter och växter med vita flygare med stark vattenstråle många gånger per sommar. Se till att spruta bladens undersidor särskilt noga. Om inte angreppen av sotsvamp är för stora kan man tvätta bladen med såpvatten.
Plommonen har av vad jag kan förstå drabbats av s k gummiflöde som mycket riktigt kan komma av insektsangrepp. Men det kan också uppkomma om trädet är stressat av frost, torka, hård beskärning eller annat. Du vet väl att plommonträd ska beskäras ytterst lite och på hösten efter fruktsättning?
Varför kaprifolens blommor vissnade kan jag inte förstå. Det var ju en ovanligt torr och varm sommar i större delen av landet förra året, åtminstone sista halvan av sommaren. Kanske var det för torrt?
Körsbären skrumpnade skriver du. Svårt att veta vad du menar men kanske var det körsbärsflugan som var framme. Den svärmar i juni-juli när det är varmt och angripna bär får insjunkna fula partier.
Du skriver inte heller vad rosorna angreps av. Var det bladlöss? Det är oerhört vanligt i varmt väder och då hjälper en kraftig vattenstråle långt. Eller att spruta med såplösning var tredje vecka – minst.
Men jag funderar ändå lite på varför växterna har så dålig motståndskraft. Hur är jorden i din trädgård? Det är ju en frisk jord som är bästa medicinen för alla växter. Om du har en nyanlagd trädgård med dålig jord, som kanske forslats dit av byggfirman så är förutsättningarna dåliga. Då gäller det att sätta i gång och göda JORDEN. Mata den med löv, gräsklipp, kompost och annat organiskt material. Låt aldrig jorden ligga bar! Lägg på tio centimeter med gräsklipp på en liten bit i taget. Det går jättebra med örtrikt klipp från en äng också, men se till att inte få in ogräsfrön!
Skaffa en hushållskompost och lär dig kompostera allt hushållsavfall.
Det blir blandat med trädgårdskompost en perfekt växtnäring. Så in gröngödselväxter på bitar av landet som inte odlas för tillfället. Så tagetes runt fruktträden och nära rosorna. Lägg på brunnen kogödsel runt rosorna på försommaren, och över detta ett lager gräsklipp. Det är bästa medicinen mot de flesta rossjukdomar.
Och så tänk på att vattna riktigt rejält när det är torrt ute. Bättre med en rotblöta än små skvättar då och då. Småskvättar gör att rötterna letar sig uppåt mot våt jord istället för nedåt som de ska.
En rotblöta är ungefär tre tioliterskannor vatten per kvadratmeter!
Lycka till
Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top