Hur sköter man lavendel?

Hur sköter man lavendel? Hejsan!Förra året planterade jag lavendel och nu undrar jag hur man ska sköta den. Ska man klippa den? När ska man...

Hur sköter man lavendel?

Hejsan!
Förra året planterade jag lavendel och nu undrar jag hur man ska sköta den. Ska man klippa den? När ska man plocka av blommorna för att torka till linneskåpet? / Helen Carlsson

Svar:

Hej
Ja lavendel kan klippas ganska rejält på våren. Särskilt de första åren så att man får en fin buskform. Ja, det är blommorna som man plockar när de just slagit ut för att torka och lägga i påsar i linneskåpet. Men då går man ju miste om den vackra blomningen! I övrigt är lavendel en tålmodig liten buske med små krav på näring. Den vill stå soligt och man får vattna vid stark torka. Om du vill kan du ta egna små sticklingar så att du får flera buskar. Klipp av decimeterlånga toppskott med lite brun ved längst ner. Riv av bladen på 2/3-delar av skottet (nedifrån). Stick ner sticklingarna i sandblandad jord, med cirka 5 centimeters mellanrum. Vattna rejält och ställ lådan i delvis skugga. Vattna på sommaren om det blir torrt.
Låt sticklingarna stå kvar i lådan och titta till dem över vintern. Till våren kan du ta vara på dem som klarat sig och plantera ut dem där du vill ha dem.
Mvh Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top