Måste vi stå ut med grannarnas träd?

Måste vi stå ut med grannarnas träd? Vi bor i en villaförort med en liten tomt i söderläge. Men tyvärr får vi inte mycket sol,...

Måste vi stå ut med grannarnas träd?

Vi bor i en villaförort med en liten tomt i söderläge. Men tyvärr får vi inte mycket sol, för den skuggas av granntomternas numera höga träd.
På en långsida har vi grannens gamla häck (amerikansk hagtorn?) i tomtgränsen. Han klipper den aldrig – trots uppmaningar – och den är nu 5 m hög och börjar förvandlas till träd. Jag ägnar mycket tid åt att korta in de stora grenar som växer in över vår trädgård. Det är inte kul, för den har jättestora taggar.
I söder står kommunens många planterade bokträd nära tomtgränsen. En gång var de väl små, men nu tar de all sol + bokollonen faller i vår trädgård och täcker så att inget växer på ett stort område. Inte ens kl 12 på sommardagen får vi in solen för träden. Vi har bett kommunen ta ner/beskära lite av dessa jättestora bokträd, men det händer inget.
5 meter från huset har vi en annan grannes jättebjörk – vacker men i tomtgränsen nästan, och med krona och löv in över vårt hus. Jag är rädd att rötterna går in i grunden + också trött på alla löv, pollen mm som kommer i stupränna, på grejer under osv. Denna granne vill inte göra något eftersom hon tycker björken är vacker.
Måste man ha det så här? Det är inte mycket tomt över där det kan bli en gnutta sol, trots läget. Växligheten var inte så här omfattande när vi flyttade in för många år sedan. Jag vill inte verka grinig, men… Vad gäller rent juridiskt?
Skulle vara mycket tacksam för svar! / Solfattig

Svar:

Hej
Tyvärr finns det inte mycket i lagen om hänsyn grannar emellan. Jordabalkens 3:e kapitel handlar om rättsförhållanden mellan grannar.
Där står att man ska ta “skälig hänsyn” till omgivningen. det är faktiskt allt. När det gäller byggnader, plank, murar, skärmtak över uteplats… får de inte placeras närmare än 4,5 meter från grannens tomt utan kommunalt byggnadslov eller grannens skriftliga medgivande. Men det finns ingenting sådant om träd och häckar. Däremot får inte träd och häckar skymma trafiken. Kommunerna ger ut råd om hur sådan plantering ska se ut. I gatuhörn och vid utfarter får en häck vara högst 70 cm. Träd bör inte planteras närmare än två meter från gatan och deras grenar får inte hänga lägre än 2,4 meter över gångbana, 3,2 meter över cykelbana och 4,7 meter över körbana.
Du har rätt att klippa grenar som hänger in över din tomt. Den granne på vars tomt häcken är planterad klipper den från båda sidor.
Det är många som delar ditt problem. Något som man borde ta tag i från myndigheternas sida tycker jag.
Mvh Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top