Måste rosorna verkligen beskäras så hårt?

Måste rosorna verkligen beskäras så hårt? Varför skall man beskära rosor så hårt? Har en bekant som har en Astrid Lindgren. Han beskär den ytterst...

Måste rosorna verkligen beskäras så hårt?

Varför skall man beskära rosor så hårt? Har en bekant som har en Astrid Lindgren. Han beskär den ytterst lite. Bara det svarta döda som blivit under vintern. Efter 3 år har han en alldeles förtjusande buske. Varför rekommenderas det då att den skall beskäras till 10 cm varje vår? / Jeanette

Svar:

Hej!
Nej då, det är inte nödvändigt att klippa ner rosorna så drastiskt. För övrigt är det bara moderna storblommande rosor som man klipper så mycket. Gamla arter, buskrosor, och klängrosor beskärs inte alls så mycket. Ofta blir de moderna sorterna klena och gängliga om man inte beskär dem. De kan behöva stöd för att orka stå upprätt. Jag har själv inte haft ‘Astrid Lindgren’ så jag har ingen erfarenhet av den. Kanske den har kraftiga grenar eller kanske den inte växer så kraftigt? Man får pröva sig fram. Är man nöjd med rosens utseende finns det ingenting som säger att man måste klippa så mycket. Ta bort bruna, vissna och skadade delar bara.
Mvh Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top