Vad ska jag plantera vid söderväggen?

Vad ska jag plantera vid söderväggen? En rabatt vid södervägg under utskjutande tak tycks vara en omöjlighet. Närmast väggen ca 50 cm bred singelkant, sedan...

Vad ska jag plantera vid söderväggen?

En rabatt vid södervägg under utskjutande tak tycks vara en omöjlighet. Närmast väggen ca 50 cm bred singelkant, sedan 50 cm rabatt. Vi satte lite vintergröna mini-klotgranar och cypresser och med ihärdig vattning klarade jag dem i flera år, men nu är de döda. En röd ginst och en klematis har trots allt klarat sig så jag vill gärna ha planteringen kvar – men vad göra? Vad kan växa när det blir så lätt torrt eller måste jag ge upp? Jag gillar sådant som blir färgglatt på försommaren eller i augusti. Tacksam för tips. Vi bor i Kungälv norr om Göteborg. / Rosita Roman

Svar:

Hej Rosita!
Det är inte så lätt att hitta färgrika växter som trivs i ditt extrema söderläge som dessutom ligger under tak. Rölleka, kattfot, blodnäva och kanske pipört trivs i torka. Men annars får du nog välja växter med tjocka blad, suckulenter, som kan spara vatten i sina blad. Kärleksört och andra sedumarter, taklök… Men ett bra tips är att plantera tätt, täcka jordytan med ett 10 centimeter tjockt täcke av gräs, örter eller löv aldrig låta jorden ligga bar och kanske ordna med en avrinning till rabatten från ett stuprör t ex. Du kan också blanda i fukthållande material i jorden som lecakulor och lera. Det finns också vattenslangar som “svettas” ut vatten, lite hela tiden, som man kan gräva ner i rabatten och koppla till en vattenkran. De är inte särskilt dyra. Genom att ordna fukt i jorden på lite konstgjord väg kan du få nästan vad som helst att trivas vid din heta södervägg. Men barrväxter är helt förkastligt!
Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top