Lyckas med tomatplantorna!

Lyckas med tomatplantorna! Hej Gunnel!Kan inte du beskriva lite om hur man lyckas bäst med sina tomatplantor (från frö till färdig skörd). Jag tycker att...

Lyckas med tomatplantorna!

Hej Gunnel!
Kan inte du beskriva lite om hur man lyckas bäst med sina tomatplantor (från frö till färdig skörd). Jag tycker att det är så svårt!
Tack! / Emma

Svar:

Hej Emma!
Viktigast är att du inte sår tomater för tidigt. Räkna med fem-sex veckor innan det är så varmt ute att du kan flytta ut dem. De måste stå mycket ljust för att inte ränna iväg och bli rangliga. Om de ändå blivit det bör man plantera om dem en extra gång i en djupare kruka. Plantera dem så djupt som möjligt då. Dels får plantan en liten chock då och bromsar upp i växten, dels sätter den nya rötter utefter den del av stjälken som hamnar under jord. Detta gör den stadigare och mer livskraftig. Så helst i små torvkrukor eller briketter som du kan gräva ner helt och hållet när det är dags för större krukor.
Tomaten växer bättre i en stor kruka där det blir varmare om rötterna än i rabatten direkt. Varje planta behöver en stor jordvolym. Jag tycker att en 10-liters plasthink är lagom. Mitt vanliga gamla knep för egen “långtidsavattnande kruka” är perfekt för tomat: Gör en rad hål (5-6) i en ring ca 10 centimeter från botten i en billig plasthink. Fyll upp till hålen med lecakulor. Lägg en bit tunt tyg över kulorna. Fyll på med riktigt bra planteringsjord och plantera. Vattna rikligt tills vatten rinner ut genom hålen. I den här “krukan” blir aldrig regnvatten stående men du har ändå ett rejält vattenförråd i botten.
Tänk också på att tomaten kräver mycket näring. Hinken ställer du vid en solig och varm vägg.
Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top