Att göra om en plan trädgård

Att göra om en plan trädgård Vi har en ganska “plan” trädgård, som vi skulle vilja göra om. Har du något bra förslag på växter,...

Att göra om en plan trädgård

Vi har en ganska “plan” trädgård, som vi skulle vilja göra om. Har du något bra förslag på växter, träd som blir lagom höga. (trädgården är på ca 500 kvm). Vi har även tänkt att plantera en häck eller liknande. Den kommer att stå lite skuggigt. Vilket blir bäst: någon sorts barrväxt typ tuja eller har du något annat förslag? / Katarina Olsson

Svar:

Hej
I er lilla trädgård ska man inte välja för stora träd, tycker jag. Det finns många små vackra träd till exempel rönnar med vackra röda eller vita eller rosa bär. Katsura och näverhägg med fina färger på hösten. Näverhäggen har en härlig bark också. Olvon som doftar gott. Själv tycker jag att man ska börja med att bädda in huset i ljuvlig grönska. Plantera klätterväxter en liten bit (ca en halvmeter) från väggen och olika slags perenner och lökväxter framför. Sätt buskar eller småväxtra barrväxter eller träd vid husknutarna. Det ser lummigt ut och silar vinden som kan bli skarp vid hörnen. Jag skulle nog också göra en ram av olika slags buskar och små träd runt tomten. Plantera i en mjuk linje, inte snörrakt, och välj buskar som doftar gott, en del som blommar fint på våren, andra på sommaren och en del som ger fin höstfärg. Det finns massor att välja mellan. Blanda gärna med några fina barrväxter, olika thujor är trevliga men rätt dyra. Idegran är lättare att sköta och billigare. Det finns andra städsegröna växter också. Barrväxter liksom rododendron vill ha sur jord. Det betyder INTE blöt som många tror utan att den har lågt pH-värde. Det får jorden om man blandar mycket torv i den.
Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top