När flyttar man blommorna?

När flyttar man blommorna? Går det bra att flytta pioner, sommarviva, bergvallmo på våren eller är det bättre på hösten? Vilken tid är bäst för...

När flyttar man blommorna?

Går det bra att flytta pioner, sommarviva, bergvallmo på våren eller är det bättre på hösten? Vilken tid är bäst för anläggande av torvparti och woodland? / Eva Olsson

Svar:

Hej Eva!
Pioner är mest känsliga av växterna du nämner. De ska helst flyttas i augusti eller när de slutat blomma. Primula kan man efter min erfarenhet flytta när som helst men de flesta vill ju ha lite fuktigt och gärna växlande skugga. Bergvallmo (Meconopsis) är oftast tvåårig och det betyder att den dör när den blommat. Man får hoppas på att den fröat och bildat nya plantor då.
De flesta perenner som flyttas (inte köps i kruka) mår bäst av att flyttas på hösten. Dock inte för sent så att de inte hinner rota sig före vintern.
Ett torvparti kan du bygga när som helst. Köper du plantor i kruka kan du plantera när som helst också. Woodland skapar man ju i regel ur en bit naturlig skogsbacke och flyttar in förädlade växter som passar.
Ska du börja med att plantera träd och buskar beror det på om de är krukodlade, då kan du starta när som helst. Eller bar-rotade – då gör du det sent på hösten eller tidigt på våren.
Mvh Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top