Hur rotar sig pinnen?

Hur rotar sig pinnen? Jag hör så många som tar en pinne från en buske, stoppar ner i jorden och sen rotar den sig och...

Hur rotar sig pinnen?

Jag hör så många som tar en pinne från en buske, stoppar ner i jorden och sen rotar den sig och blir en ny buske. Hur gör man exakt? Jag skulle vilja försöka med schersmin, fläder och syren. / gabbi

Svar:

Hej!
Det du menar är att ta sticklingar av olika slags buskar. Det går bra men det kan ta lite tid innan det blir en ny buske. Lite förenklat går det till så här:
Man skär av yttersta toppen på en kvist. Den ska ha kvar ett toppblad och ytterligare fyra blad. Ryck bort de två nedersta. I sårytorna efter dem växer de nya rötterna fram. Sätt kvisten i en kruka med såjord eller sandblandad jord. Se till att sårytorna hamnar under jord. Vattna med ljummet vatten. Låt överflödigt vatten rinna av. Trä en plastpåse över hela krukan. Förslut den. Stick några lufthål i plasten med en nål. Ställ krukan ljust och varmt. När rötter har bildats efter några veckor kan man plantera om i vanlig planteringsjord och ställa ut krukan på en vind- och solskyddad plats.
Se till den och vattna om det är torrt.
Tar den sig bra kan man plantera ut den på sin växtplats före vintern men det kan vara säkrare att låta den stå nedgrävd med sin kruka i en drivbänk som täcks med löv och skydd mot stark vårsol den första vintern.
Mvh Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top