År 2024 är här med nya möjligheter, nya middagar och nya målsättningar. Kanske vill du äta hälsosammare och mer miljövänligt? Då finns det en enkel sak att göra som inte kostar mer, nämligen att byta ut en del av dina animaliska livsmedel till växtbaserade. Det kan du göra genom att till exempel byta ut mjölken i kaffet till havredryck, eller smöret på mackan och i matlagningen till margarin. När du väljer en växtbaserad produkt framför en med animaliskt innehåll minskar du ditt koldioxidavtryck avsevärt, till och med halverar det.
Några som länge ha ett brett, växtbaserat sortiment är Carlshamn. Deras goda produkter är ett hållbart val, inte bara tack vare det goda innehållet. De har också satsat på att tillverkningen ska ha Zero-Waste, att minska plasten i förpackningarna och att produktionen ska vara koldioxidneutral. Carlshamns askar är också så kallade eco tubs och innehåller så pass lite plast att de kan återvinnas som papp.
Två av deras senaste produkter är Carlshamn Tre oljor och Carlshamn Havssalt – bredbara margariner som kan användas både på smörgåsen och i bakning och matlagning. Några av fördelarna är att de är mjuka redan när de tas ur kylen, att de inte sprätter vid stekning och förstås – att det är växtbaserade.
4 värmande rätter att njuta av
Immunboostande golden soup
4 portioner
Soppa
300 g sötpotatis
400 g blomkål
2 msk Carlshamn Tre oljor
1,5 dl cashewnötter
3 morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk riven ingefära
3 msk röd currypasta
2 msk paprikapulver
1 msk gurkmeja
2 tsk kanel
750 ml vatten
Salt och peppar
Topping
1 pkt kikärtor (230g)
100 g sötpotatis
50 g blomkål
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 msk olivolja
Koriander
Citron
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala sedan morötter och sötpotatis till soppan. Skär upp dem tillsammans med blomkålen i lagom små bitar, finhacka lök och vitlök och riv ingefäran. Fräs i en stor gryta med Carlshamn Tre oljor i ca 10 minuter på medelvärme. Häll sedan på 750 ml vatten och låt koka i 40 minuter.
- Skär upp sötpotatis och blomkål till toppingen i små bitar och lägg tillsammans med kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla olivolja över och krydda med chilipulver, paprikapulver och salt. Låt stå i ugnen i ca 30 minuter.
- Mixa soppan slät, och toppa sedan med de ugnsstekta grönsakerna. Glöm inte att addera lite citron och koriander. Servera och njut!
Chorizo style butter beans
4 portioner
Gryta
400 g chorizo
2 msk Carlshamn Tre oljor
2 schalottenlök
1 röd paprika
300 g krossade tomater
3 vitlöksklyftor
1/2 chili
2 msk tomatpuré
2 tsk rökt paprika
5 soltorkade tomater
1 msk kalvbuljong
400g stora vita bönor
Övrigt
Surdegsbröd
2 dl lätt creme fraiche
Färsk persilja
Chiliolja
Gör så här:
- Skär chorizon i småbitar och stek den i Carlshamn Tre oljor i en gryta (gärna gjutjärn) tills den fått färg.
- Hacka schalottenlök, vitlök och paprika och stek tillsammans med chorizon. Ha i resterande ingredienser som ska vara i grytan, låt koka upp och sjuda i ca 20 minuter.
- Skiva surdegsbrödet och stek i Carlshamn Tre oljor i en panna.
- Servera grytan med bröd, lätt creme fraiche, persilja och chiliolja.
Sizzlig Sichuan noodles
2 portioner
Sås
3 salladslökar
2 vitlöksklyftor
2 msk Carlshamn Havssalt
1 tsk riven ingefära
2 msk lätt sojasås
2 msk mörk sojasås
2 msk socker
2 msk svart vinäger
2 tsk mortlad szechuan pepparkorn
Övrigt
200 g nudlar
Handfull koriander
Salladslök
Svarta sesamfrön
Gör så här:
1. Hacka vitlök och salladslök och fräs i Carlshamn Havssalt.
2. När löken blivit mjuk addera samtliga ingredienserna till såsen och koka upp.
3. Tillaga nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet, lägg nudlarna i såsen och blanda väl.
4. Toppa med lite koriander och salladslök innan servering.
Coconut Miso Ramen
2 portioner
Tofu
200 g tofu
1 msk mörk sojasås
1 msk sesamolja
1,5 tsk agave
Buljong
1 msk sesamolja
4 salladslökar
1/2 kruka korianderstjälkar (spara bladen till dekoration)
2 vitlöksklyftor
1 tsk riven färsk ingefära
1,5 msk vit misopasta
1 msk kikkoman sojasås
1 kycklingbuljongtärning
6 torkade shiitakesvampar
600 ml vatten
1/2 burk kokosmjölk
Innehåll
200 g ramen nudlar (tillaga enligt förpackning)
2 msk Carlshamn Havssalt
100g shitakesvamp
1 Pak choi
Färsk koriander
1 Lime
Chiliolja
Gör så här:
1. Sätt ugnen på grill, 200 grader.
2. Riv tofun grovt på ett rivjärn och rör ihop med mörk sojasås, sesamolja och agave. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, och ställ i övre delen av ugnen i ca 15-20 minuter. När tofun är krispig är den klar.
3. Till buljongen; hacka salladslök, korianderstjälkar, vitlök och ingefära. Fräs med sesamolja i en kastrull i cirka fem minuter.
4. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och låt det puttra i 10 minuter.
5. Koka upp vatten till nudlarna.
6. Hacka svamp och pak choi och fräs i en panna med Carlshamn Havssalt och koka sedan nudlarna efter instruktionerna på förpackningen.
7. Häll upp buljongen i två skålar och tillsätt nudlar, svamp och pak choi. Toppa med den knapriga tofun, koriander, lime och chiliolja!
Om Carlshamn
Grunden för Carlshamn sattes i Karlshamn redan på 1920-talet. Sedan dess har Carlshamn genom åren förutom margarin även tillverkat glass, växtbaserade drycker och växtbaserat färskostpålägg. De har också stuckit ut i mängden med sin reklam, vem minns inte till exempel reklamklassikern ”Gott-gotti-gott-gott”? Idag fokuserar de på det de gör allra bäst – växtbaserade margarinprodukter som passar alla. Ingen ska behöva kompromissa på smaken!
Läs mer på www.carlshamnsvaxtrike.se