Ta en härlig roadtrip i höst: Från Tysklands största ö till Hansastäder och storstadspuls

Det är få gånger man får uppleva lika mycket under en och samma resa som på en roadtrip – och nu är väl att upptäcka nya platser något vi längtar till mer än någonsin. Här får du bästa tipsen för en oförglömlig roadtrip som tar dig mellan stränder, världsarv och storstadspuls i norra Tyskland!

                                                                         
Information angående coronapandemin

Klicka här för att ta del av aktuell information om covid-19 i tyska Mecklenburg-Vorpommern och Hamburg. 
                                                                         

Det är inte för inte som Tyskland lockar så många besökare varje år, och inte minst svenskar. Med sin närhet till Sverige är det smidigt att ta sig hit med både bil och tåg, och oavsett om du längtar efter en semester med sol och bad eller en storstadsweekend hittar du det här. I regionen Mecklenburg-Vorpommern finns det gott om härlig natur att uppleva, och inte mindre än tre nationalparker och sju naturreservat, och i Hamburg – som förvisso är en av Tysklands grönaste städer – möts du av allt ifrån unik arkitektur, ett rikt kulturliv och bra shopping. Så på denna roadtrip får du det bästa av två världar.

6 oförglömliga stopp i norra Tyskland

Vår rutt tar dig till en början från Ystad ned till Sassnitz på Rügen med FRS Baltics snabbfärja, men det är även möjligt att ta Stena Line från Göteborg till Kiel och vidare ner mot våra utvalda platser. Är du redo för en resa mellan långa stränder, vackra naturupplevelser, unika världsarv och härliga städer?

1. Rügen – strandkorgar, kalkstensklippor och trätoppspromenader

Första stoppet är Rügen i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, och ligger knappt 2,5 timmar från Ystad. Rügen är Tysklands största ö och rymmer bland annat badorterna Sellin och Binz. Varför inte stanna till i någon av dem för en lunch och kanske en tupplur i någon av de karaktäristiska strandkorgarna?

Rügen bjuder på härlig natur att njuta av, däribland Tysklands minsta nationalpark – Jasmund. I den finns bland annat den berömda kalkstensklippan Königsstuhl som har blivit ett av Rügens mest kända landmärken – och visste du att det enbart fanns fyra liknande kalkstensklippor i hela Europa? Königsstuhl mäter 118 meter över havet och förutom att uppleva den på dagsutflykten till nationalparken kan du även besöka ett interaktivt besökscenter och promenera runt i den stora Unescoskyddade bokskogen.

Ta en härlig roadtrip i höst: Från Tysklands största ö till Hansastäder och storstadspuls
Vacker vy över Östersjön och kalkstensklipporna i nationalparken Jasmund på Rügen. FOTO: DZT/Schneider

Ett tips är att besöka Naturerbe-Zentrum Prora, nära badorten Binz på ön, du kan ta en unik skogspromenad, men inte på marken utan uppe bland trädtopparna. Promenadens totala höjd är 82 meter över havet och har du tur får du syn på en havsörn eller två i skyn.
Läs mer om naturen i Mecklenburg-Vorpommern här

2. Stralsund – svensk stormaktstid möter pittoresk arkitektur och craftöl

Ta sedan Rügenbron över till den gamla Hansastaden Stralsund på fastlandet. Den ligger vackert belägen vid Östersjön och är även känd som “Nordens Venedig”, medan andra mer känner staden som “Teglets stad” då så många hus här är byggda i rött tegel – däribland stadens flådiga rådhus.

Ta en härlig roadtrip i höst: Från Tysklands största ö till Hansastäder och storstadspuls
Den historiska stadskärnan i Stralsund är ett av Unesco:s världsarv. FOTO: TMV/Kirchgessner

Stralsunds har en välbevarad gammal stadskärna, där bland annat rådhuset och den magnifika Nikolaikyrkan ligger, som sedan 2002 med på Unesco:s världsarvslista.

Ett måste när du vistas i Stralsund är ett besök på Nordtysklands mest besökta museum – Ozeaneum. Det visar först och främst livet i Östersjön och i Nordsjön. En av museets höjdpunkter är “Halle der Meeresriesen”, “Havsjättarnas Hall”, där man har installerat stora valmodeller i storlek 1:1 som hänger ned från taket. Själva hallen är svagt belyst och här ligger besökarna i bekväma liggstolar och lyssnar på valarnas ljud som gjorts tillgängliga för människoörat genom tekniska lösningar. Det är, utan tvekan, en oförglömlig upplevelse i särklass!

3. Heiligendamm – en anrik kurort med G8-historia i bagaget

Åk sedan västerut via motorvägen i cirka 1,5 timme till badorten Heiligendamm. Vill du ta en liten omväg och se stränder, natur och små orter kan du istället ta vägen längs Östersjökusten, “Tysklands Riviera”.

Heiligendamm är en stadsdel till Bad Doberan och byggdes redan 1793 och det sägs att det var just här som den tyska badkulturen föddes. Stadsdelen kallas ibland för “die Weiße Stadt tam Meer”, “Den vita staden vid havet”, då dess vita hus syns så tydligt från havet. Orten består av en storslagen och bedårande lyxhotellsanläggning som bland annat bjuder på olika restauranger och – såklart – spabehandlingar. En bonus är förstås även att prisnivån är lägre än in Sverige och servicen i särklass!

4. Wismar – staden som hyller svenskarna i den årliga Schwedenfest

Cirka en timmes bilfärd sydväst om Heiligendamm ligger Wismar som, precis som Stralsund, är en gammal Hansastad vars stadskärna är ett av Unesco:s världsarv.

Ta en härlig roadtrip i höst: Från Tysklands största ö till Hansastäder och storstadspuls
Vackra Wismar sett från ovan. FOTO: TZ Wismar

En intressant kuriosa för oss svenskar är att Wismar kom att tillhöra Sverige i hela 150 år efter 30-åriga kriget. Det påminns man bland annat av genom statyerna och landmärket Schwedenköpfe “De svenska huvudena” i den gamla hamnen “Alter Hafen”. I staden anordnas även Schwedenfest (Sverigefesten) varje år, och så kan du njuta av god mat på restaurangen Alter Schwede (Den gamla svensken) som ligger i en historisk tegelbyggnad från 1380, vid Markplatz i Gamla stan. 

5. Schwerin – drömslott mitt i sjön

Fortsätt sedan cirka 40 minuter söderut till Schwerin, Mecklenburg-Vorpommerns huvudstad. Något du inte får missa här är det magnifika slottet Schweriner Schloss som ligger mitt i sjön Schwerin är delstatsregeringens säte och som har en prunkande slottsträdgård. Eftersom staden har ett rikt kulturliv anordnas det vanligtvis allt ifrån teatrar till en populär Open Air Festival i parken.

Gillar du kultur kan du ta dig till Schwerins kanske vackraste plats, Alter Garten (“Gamla trädgården”). Där ligger teatern Mecklenburgische Staatstheater som tillsammans med det statliga museets konstsamlingar utgör de främsta symbolerna för stadens kulturliv.

Ta en härlig roadtrip i höst: Från Tysklands största ö till Hansastäder och storstadspuls
Schwerin Schloss och den vackra miljön runt omrking. FOTO: TMV/Gänsicke

Förutom slottet finns det även fler fantastiska byggnader att se i staden, som regionens högsta kyrka – den 117,5 meter höga Schweriner Dom. Den gotiska domkyrkan som stod klar 1416 är stadens äldsta byggnadsverk, och anses vara en av landets vackraste tegelkyrkor.

6. Hamburg – Nordtysklands bedårande metropol

Dags för sista stoppet! Kör cirka 1,5 timme västerut så når du Hamburg. Staden förknippas oftast med sin stora hamn men visste du även att den är en av världens mest hållbara? Här kan du promenera mellan de många sevärdheterna, men allra smidigast är att hyra en cykel att trampa runt med så du hinner se allt du önskar under din vistelse!

Oförglömliga sevärdheter och aktiviteter

Något du inte vill, och knappast kommer, missa är stadens nya landmärke – det majestätiska konserthuset Elbphilharmonie som stod klart 2017 nere i hamnen. Elbphilharmonie bjuder på musikupplevelser från alla genrer i särklass, och musikstjärnor som Anne-Sophie Mutter eller Cecilia Bartoli hör till operans återkommande gästartister, och likaså jazzmusiker som Nils Landgren och Indie-Pop-artister som Leroy Jönsson, som förresten har svenska rötter. Förutom att gå på konserter kan du även besöka den unika utsiktsplatsen PLAZA och njuta av en panoramavy över staden och ta en fika på det mysiga caféet.

Ta en härlig roadtrip i höst: Från Tysklands största ö till Hansastäder och storstadspuls
Det ståtliga konserthuset Elbphilharmonie. FOTO: Hamburg Marketing GmbH/Cooper Copter

Staden har en lång historia som handelsstad, vilket bland annat syns i sevärdheterna Speicherstadt och Kontorhaus District med det kända Chilehaus. Det är världens största lagerkomplex och består av stora, vackra tegelbyggnader som sträcker dig upp längs med kanalerna. Sedan 2015 är det unika området med på Unesco:s lista över världsarv

I området hittar du även Miniatur Wunderland som är en av Tysklands mest populära turistattraktioner, för både gammal som ung. Där kan du få se modelljärnväg som med sina 15 000 meter är världens största. Den trafikeras av 1 040 tåg och passerar kända städer, flygplatser och byggnader – däribland Pippi Långstrumps Villa Villekulla.  

Ta en härlig roadtrip i höst: Från Tysklands största ö till Hansastäder och storstadspuls
Missa inte Miniature Wonderland i Hamburg! FOTO: Jan Traupe
Arkitektur i världsklass, och allt inom gångavstånd

Kan du inte få nog av Hamburgs arkitektur? Då får du inte missa stadens rådhus, som stod klart 1897. Det är byggt i en magnifik nyrenässansstil och har till och med fler rum än Buckingham Palace. 

Ta dig sedan en promenad ner till hamnen och Landungsbrücken, som är knutpunkten för både stora färjor och utflyktsbåtar. Härifrån får du en perfekt utsikt över hamnen och varför inte passa på att ta en guidad tur genom hamnområdet, eller en båttur för att få uppleva Hamburg från vattnet när du ändå är här? 

Ta en härlig roadtrip i höst: Från Tysklands största ö till Hansastäder och storstadspuls
Ta en tur ner till hamnen och Landungsbrücken. Julia Schwendner
Hamburg – en av Europas grönaste städer

Men i Hamburg finns det mer att se än vackra byggnader och spännande museum, här finns även gott om grönområden och natur och hela 31 naturreservat runt om i regionen.

I stadens hjärta ligger till exempel den vackra Alstersjön där du kan hyra både kajaker, SUP:ar och rodd- och trampbåtar för en tur på sjön, eller kanske ta en picknick i gräset intill och blicka ut över det glittrande vattnet.

Det är dock inte bara kring Alstersjön du kan njuta av naturen. I stadens stadspark kan du ta en picknick och titta på människor. Är du sugen på att röra på dig innan bilfärden hemåt kan du ta dig till närliggande Harburg Hills för en liten vandringstur, eller varför inte ta en promenad i lugnt tempo i den 200 år gamla parken Planten un Blomen?  

Ta en härlig roadtrip i höst: Från Tysklands största ö till Hansastäder och storstadspuls
Vid Alstersjön kan du cykla, paddla och segla på sommaren, och åka skridskor på vintern. FOTO: Mark Santen

Förutom att staden är grön i bemärkelsen att den har många grönområden så arbetar Hamburg även hårt med att bli en mer miljövänlig stad. Därför hittar du många hållbara alternativ här, så som hotell, butiker och restauranger – så pass många att staden tagit plats bland världens miljövänligaste städer. 

För att det ska vara lättare att hitta dessa hållbara alternativ har staden tagit fram Tysklands första hållbara stadskort – Hamburg CARD Green. Med det kan du få uppleva de vackraste sidorna av Hamburg på ett mer miljömedvetet sätt, och samtidigt stödja stadens ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara erbjudanden. Om du vill kan du även köpa till kollektivtrafikbiljett i Hamburg CARD Green Plus, för att enklare kunna ta dig runt i staden. 

Shopping för alla i vackra miljöer

Innan det är dags att åka hem igen kanske du vill köpa med dig något från resan? I så fall är du på rätt ställe! I Hamburg finns det gott om varierad shopping med allt ifrån lyxiga varumärken till coola second hand-butiker utspridda på hela 26 shoppingstråk. Två av dem är den historiska Alsterarkaden som ligger vackert beläget precis vid Alstersjön, och Mellin Passage, som är den minsta av stadens arkader. Ett annat tips är att besöka Mönckebergstrasse, som lokalbefolkningen själva kallar för Mö. Det är Hamburgs största shoppinggata med ett brett utbud av varuhus, butiker och matställen. Men se till att ha gott om tid, för när du väl börjar shoppingturen kommer du inte vilja att den tar slut! 

Ta en härlig roadtrip i höst: Från Tysklands största ö till Hansastäder och storstadspuls
Alsterarkaden till höger och det vackra rådhuset till vänster. FOTO: Hamburg Tourismus GmbH/Jörg Modrow.

Trevlig resa!

Läs mer om vad du kan hitta på i Mecklenburg-Vorpommern? Klicka här! 

Här kan du läsa mer om vad du kan uppleva i Hamburg!

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top