Roadtrip: Gastronomiska upplevelser och vacker natur i Niedersachsen och Bremen

Äntligen kan vi ge oss ut och upptäcka världen igen – och finns det något bättre sätt att upptäcka den på än genom en roadtrip? Här får du de bästa tipsen för en resa genom regionen Niedersachsen och staden Bremen i norra Tyskland som båda bjuder på allt ifrån vacker natur att vandra i, unika världsarv, god mat och spännande sevärdheter.

                                                                             
Information angående coronapandemin

Klicka här för att ta del av aktuell information från Niedersachsen om covid-19. 
Klicka här för aktuell information från Bremen om covid-19. 
                                                                         

Är du sugen på att resa från Sverige, utan att behöva ta dig med flyg allt för långt? Då är Tyskland det perfekta resmålet! Tack vare närheten till Sverige kan du enkelt ta bilen ner för att åka runt bland spännande sevärdheter. Vi har valt ut några guldkorn du inte får missa i regionen Niedersachsen och staden Bremen och satt ihop en härlig rutt som tar dig till alla dessa platser. 

5 stopp att göra på din roadtrip

Dessa fem destinationer kommer utan tvekan fylla din resa med spännande sevärdheter, vacker natur, trevliga människor och inte minst – kulinariska upplevelser du sent kommer glömma! 

Rutten tar dig från Malmö med färja till Lübeck/Travemünde, vidare till våra utvalda destinationer och tillbaka igen. Det går även att ta färjan från Göteborg till Kiel och ta färden därifrån också beroende på var i Sverige du befinner dig. Här får du läsa mer om våra fem utvalda stopp!

1. Bremen

Första stoppet på roadtripen är den gamla Hansastaden Bremen. Staden har en 1200 år lång historia, och det finns många gamla byggnader kvar att uppleva. Några av dessa hittar du på det centrala torget Markplatz, som av lokalbefolkningen ibland kallas för “Gute Stube” (salongen). Här ligger bland annat stadens magnifika Rathaus (rådhuset) från 1400-talet och framför det den ståtliga Rolandstatyn och tillsammans utgör ett av UNESCO:s världsarv sedan år 2004.

Kan du inte få nog av ståtliga byggnader hittar du även den gotiska Peterskatedralen från 1100-talet, stadshuset “Schütting” i renässansstil från 1535 och flera vackra gavelhus på Markplatz.

Roadtrip: Gastronomiska upplevelser och vacker natur i Niedersachsen och Bremen
Bremen Marktplatz med dess historiska byggnader. FOTO: WFB / Jens Hagens

Många känner till Bremen från Bröderna Grimms saga “Stadsmusikanterna från Bremen”.  Sagan handlar om en åsna, en hund, en katt och en tupp som rymmer till Bremen för att bli stadsmusikanter och idag är djuren ett lika starkt kännetecken för staden som rådhuset och Rolandstatyn, och du kan bland annat beskåda en staty av dem intill rådhuset. Nyfiken på hur de lät? Kasta ett mynt i brunnen Bremen Loch på Markplatz och se vad som händer!

Men de vackra byggnaderna kan inte bara beskådas utifrån – du kan bland annat kliva ner i rådhusets källare – Ratskeller – och uppleva landets största vinkällare. Här har man serverat vin ända sedan 1409 och vinlistan, som kanske mer liknar ett vinlexikon, innehåller över 650 sorter. Förutom att dricka gott här kan du även avnjuta god mat och många traditionella Bremen-rätter. Missa inte ett besök här för en kombinerad kulinarisk och historisk upplevelse!

Roadtrip: Gastronomiska upplevelser och vacker natur i Niedersachsen och Bremen
Testa den traditionella rätten Knipp på Bremen Ratskeller. FOTO: Katja Thiele / plan B Werbeagentur

Från Markplatz kan du även nå den 110 meter långa gatan Böttcherstrasse där du bland annat kan beskåda ett gigantiskt klockspel bestående av 30 Meissen-porslinsklockor eller strosa bland de många restauranger, caféer och små butiker som ligger här. Ett stopp du inte får missa är mysiga Bremer Bonbon Manufaktur som har godsaker i alla möjliga former och färger. Varför inte köpa med dig någonting gott hem som ett minne från Bremen?

Roadtrip: Gastronomiska upplevelser och vacker natur i Niedersachsen och Bremen
På fontänen utanför Bremen Bonbon Manufaktur hittar du en skulptur föreställande Stadsmusikanterna från Bremen. FOTO: WFB / Ingrid Krause

En kort promenad från Böttcherstrasse når du det mysiga Schnoorviertel – Schnoorkvarteret. Det är Bremens äldsta område och består av små och färgglada hus från 1500-talet, som kantar de smala kullerstensgatorna. Här kan du strosa runt länge och bara njuta, och blir du sötsugen kan du besöka Bonbon Manufakturens filial som ligger här där du, förutom att köpa något gott, även kan se på när godsakerna tillverkas – eller varför inte delta i en workshop och testa att laga något själv?

Roadtrip: Gastronomiska upplevelser och vacker natur i Niedersachsen och Bremen
Det pittoreska Schnoorkvarteret. FOTO: WFB / Michael Bahlo

Men i Bremen finns det inte bara mysiga kvarter och sevärda byggnader. I staden finns även vackra promenadstråk som den intill floden Weser, parker och trädgårdar att njuta av. Två av dem är den stora Rhododendronparken, som sträcker sig över en yta motsvarande 65 fotbollsplaner, och Bürgerpark som är en 202 hektar stor grön oas mitt i stadens centrum. Här kan du bland annat hyra roddbåtar, spela minigolf, äta gott och ta en tur i skogen. Vill du komma ut på landet kan du hyra en cykel ta dig ut till Blockland på cirka 15 minuter. Här sträcker de vida ängarna ut sig, kor betar och korsvirkeshus kantar gatorna.

Vill du ta ett dopp i det blå finns det möjligheter till det också. Till Stadtwaldsee, eller Universitetssjön som den också kallas, tar sig invånarna själva för strandhäng, bad och picknick. 
Läs mer om Bremens parker här!

Roadtrip: Gastronomiska upplevelser och vacker natur i Niedersachsen och Bremen
Bremens Weserpromenad Schlachte: Restauranger och mysigt utehäng mitt i staden. FOTO: WFB /Jonas Ginter

2. Hannover

Fortsätt sedan bilresan 1,5 timmar söderut till Niedersachsens huvudstad Hannover – staden som är känd för sina mässor men som har mycket mer att erbjuda än så! Det är bland annat en av de grönaste städerna i landet, och något du inte får missa här är att besöka den helt unika barockträdgården Herrenhäuser Gärten. Det är en av Europas vackraste parker, och här kan du strosa runt länge bland vackra växter, skulpturer och modern konst.

Roadtrip: Gastronomiska upplevelser och vacker natur i Niedersachsen och Bremen
Missa inte barockträdgården Herrenhäuser Gärten. FOTO: HMTG/ Lars Gerhardts

Hannover har även ett brett kulturutbud med museer och konserter av olika slag. Musik är en viktig del av kulturen i Hannover och staden har bland annat blivit upptagen i UNESCO Creative Cities Network med titeln “Hannover – City of Music”!

Cirka tjugo minuter utanför staden hittar du det vackra Marienburg slott som byggdes som sommarställe av Hannovers sista kung under mitten av 1800-talet. Slottet kännetecknas för sina många tinnar och torn, och invändigt finns en stor del av interiören bevarad. Ta en guidad tur genom slottet och avsluta med en bit mat i slottsrestaurangen för en extra härlig upplevelse.

Roadtrip: Gastronomiska upplevelser och vacker natur i Niedersachsen och Bremen
Det ståtliga Marienburg slott. FOTO: HMTG/ Lars Gerhardts

Men det är inte bara på slottsrestaurangen du kan njuta av god mat, för i Hannover finns det gott om alternativ för kulinariska upplevelser – och gillar du fine dining har du kommit rätt! Här hittar du nämligen restaurangen “Jante” som har hela två Michelinstjärnor, och strax utanför Hannover ligger “Ole Deele”, som har en Michelinstjärna.

3. Celle

Cirka 45 minuter nordost om Hannover når du mysiga Celle. Staden är full av pittoreska korsvirkeshus – så pass många att Europas längst sammanhängande sträcka av de unika husen finns här. Men staden är präglad av annan arkitektur också, nämligen Bauhaus. Är du nyfiken på den kända konstskolan kan du följa med på en spännande guidad rundvandring med Bauhaustema!

Roadtrip: Gastronomiska upplevelser och vacker natur i Niedersachsen och Bremen
I Celle finns många vackra korsvirkeshus. GNTB/ Haruna Akamatsu

När det kommer till mat finns det en delikatess du inte får missa, Rohe Roulade. Rätten betyder fritt översatt på svenska rå roulad och skulle kan liknas vid en fylld variant av en råbiff.

4. Lüneburger Heide

Fortsätt sedan resan till en helt unik natur i Lüneburger Heide, cirka en timmes bilfärd norrut från Celle. Det är Centraleuropas största sammanhängande hedlandskap och det böljande landskapet är perfekt för en vandringstur bland kullar och hedar. Har du tur stöter du ihop med en skock ulliga hedlandsfår som upprätthåller det karga landskapet. Området är vackert alla årstider, men under augusti och september är landskapet något alldeles särskilt eftersom heden då färgas lila av den blommande ljungen.

Roadtrip: Gastronomiska upplevelser och vacker natur i Niedersachsen och Bremen
Vandra i den vackra naturen på Lüneburger Heide. FOTO: Lüneburger Heide GmbH/ Dominik Ketz

Även här kan du smaka på delikatesser: Härifrån kommer den speciella ljung-honungen då bina i området lever av ljungens nektar, och från hedlandsfåren som strövar här får man utsökt kött som du kan beställa in på många restauranger – ofta serveras det tillsammans med den läckra ljungpotatisen. 

Roadtrip: Gastronomiska upplevelser och vacker natur i Niedersachsen och Bremen
Njut av god mat vid Lüneburger Heide. FOTO: Lüneburger Heide GmbH/ Dominik Ketz

5. Lüneburg

En halvtimme med bil från Lüneburger Heide når du fram till den medeltida Hansastaden Lüneburg. Tack vare att staden var en av få som inte bombades under andra världskriget finns det många bevarade gotiska tegelbyggnader här – däribland norra Tysklands största medeltida rådhus. Idag blandas den gamla arkitekturen med en ungdomlig atmosfär, och något få vet om är att Lüneburg sägs ha Tysklands högsta krogtäthet per capita. 

Roadtrip: Gastronomiska upplevelser och vacker natur i Niedersachsen och Bremen
Strosa runt i mysiga Lüneburg. GNTB/ Francesco Carovillano

Vem tar du med dig på denna oförglömliga roadtrip?

Läs mer om vad du kan hitta på i Niedersachsen? Klicka här! 

Här kan du läsa mer om vad du kan uppleva i Bremen!

 

På germany.travel får du massor med bra tips inför din resa till Tyskland! 

Läs mer om vad du kan uppleva i norra Tyskland? Klicka här! 

Vi har även samlat fler artiklar om norra Tyskland på Icakuriren – läs dem här!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top