På solig semester i tyska Mecklenburg-Vorpommern

Vaccinerad och redo för en härlig solsemester? I Mecklenburg-Vorpommern i norra Tyskland hittar du allt ifrån pittoreska badorter, milsvida sandstränder, unik natur och härliga upplevelser. Oavsett vad du vill få ut av din resa så kan du hitta det i regionen. Här är några tips för en lyckad semester för par som reser med eller utan barn och barnbarn på resan!

                                                                         
Information angående coronapandemin

Klicka här för att ta del av aktuell information om covid-19 i Tyskland. 
                                                                         

Mecklenburg-Vorpommern lockar många besökare varje år, bland annat tack vare sin närhet till vatten, den unika naturen och inte minst att det är Tysklands delstat med flest soltimmar, med närmare bestämt 2000 per år. Schwerin, som ligger cirka en timme med bil från Rostock, är delstatens huvudstad. Den är bland annat känd för sitt magnifika Schwerin slott som ligger mitt i en sjö med det uttrycksfulla namnet Burgsee.

Du kan enkelt ta dig hit från Sverige, med bil eller husbil genom att antingen ta en färja från Trelleborg till Rostock (TT-Line), eller den nya färjan FRS Baltic som går mellan Ystad och Sassnitz, som ligger på Tysklands största ö Rügen. Väl framme i Mecklenburg-Vorpommern finns ett stort utbud av campingplatser, så vill du åka på en härlig campingsemester är det här en perfekt destination! 

Förutom att Tyskland är lätt att ta sig till, så är landet även ett säkert resmål och ett av de länder som fått bäst betyg för sin hantering av covid-19. Så snart du fått ditt vaccin och vaccinationsintyg kan du ladda upp det på einreiseanmeldung.de/ – den är det bara att packa väskan och åka på en oförglömlig semester i Mecklenburg-Vorpommern. Du hittar den senaste information om pandemin i regionen här.

På solig semester i tyska Mecklenburg-Vorpommern
Schwerins slott i kvällssolen. FOTO: TMV/Gänsicke

Njut av regionens smaker – Michelinkrogar, nyfångad fisk och kall öl

I Mecklenburg-Vorpommern är det inte svårt att hitta något gott att äta eller dricka när du behöver pausa efter en händelserik dag. Regionens kulinariska utbud är väldigt färgstarkt och varierat, och här finns allt ifrån enkel streetfood eller nyfångad fisk till lyxiga Michelin-måltider. Några särskilda höjdpunkter i Mecklenburg-Vorpommerns kök är färsk fisk, viltkött och då framför allt hjort, och havtorn. Även regionens jordbruk återspeglas i köket med potatis, kål och lök från trakten och efterrätterna gjorda av närodlade frukter som rabarber, äpplen och plommon.

Gillar du fine dining? I Mecklenburg-Vorpommern finns det flera kockar och restauranger med Michelinstjärnor; Ronny Siewert på Grand Hotel Heiligendamm, Matthias Stolze på Rostock-Warnemünde (Yachthafenresidenz Hohe Düne) och Daniel Schmidthaler på Feldberger Seenlandschaft (Alte Schule Fürstenhagen).

I Mecklenburg-Vorpommern finns också ett brett utbud av fisk och skaldjur. Regionen har nämligen hela 2 000 kilometer kuststräcka och tusentals insjöar, så det finns gott om fiskemöjligheter. Ett hett tips är att besöka någon av de många fiskebyar och traditionella hamnar som finns här, som Freest, Greifswald-Wiek, Lassan eller Mönkebude, och beställa in “dagens fångst” direkt vid hamnen. Två andra specialiteter du borde testa är färska fiskrullar som kan köpas direkt från fiskebåten, eller den milda, inlagda Stralsund Bismarck-sillen.

På solig semester i tyska Mecklenburg-Vorpommern
Lunchpaus med en god fiskrulle längs Östersjöns cykelväg. FOTO: TMV/Süß

Självklart måste du även ha något att dricka till maten också, och gillar du öl har du kommit till rätt plats. Här har man bryggt öl i över 700 år. Idag finns det 24 bryggerier här, både större välkända och mindre, och det bryggs över 100 olika ölsorter. I flera av bryggerierna kan du lära dig mer om ölbryggarkonsten genom att gå på en guidad tur. Passa på att gå på ölprovning på något av bryggerierna Störtebekerbryggeriet i Stralsund, Hanseatische Brauerei i Rostock eller Lübzer Brauerei i – ja, precis – staden Lübz. Men öl är inte bara gott att dricka, det fungerar även som bra smaksättning i matlagning, så därför kan du på många restauranger känna den goda smaken i vissa rätter.

Något som många brukar uppskatta på resan är att resa utanför städerna och besöka någon av de drygt 200 lokala gårdsbutiker och caféer som finns här, för att smaka på färska godsaker eller nygräddade kakor och pajer. Vill du köpa mjölk, kött eller frukt finns det även möjlighet att ta en tur på gårdarna för att se hur produkterna produceras.

På solig semester i tyska Mecklenburg-Vorpommern
Besök något av de omkring 200 lokala gårdsbutiker och caféer här. FOTO: TMV/Duerst

Ett tips är även att testa lokala delikatesser och varför inte köpa med dig några hem, som till exempel marsipan från Stralsund, choklad från Rostock, konjak från Schwechow eller senap från Schlemmin.

Unik natur – höga klippor, långa stränder och djupa bokskogar

Vill du uppleva en unik natur och få oförglömliga semesterupplevelser med närhet till havet? Kritvita kalkstensklippor, böljande sanddynor och slingrande floder väntar dig i Mecklenburg-Vorpommern. Hela 30 procent av regionen är skyddad av det tyska naturvårdsverket och här, i regionens tre nationalparker, sju naturparker och två biosfärreservat, lever arter som är sällsynta eller till och med utrotade i övriga Europa

Rügen är Tysklands största ö – och här ligger nationalparken Jasmund, där du bland annat hittar sen stora bokskogen “Alte Buchenwälder” som är ett av UNESCO:s världsnaturarv och som fritt översatt betyder “den gamla bokskogen”. Förutom djupa bokskogar finns här även branta kalkklippor som sträcker sig upp i skyn utmed kusten. Den mest kända av alla klippor är den knappt 120 meter höga Königsstuhl.

På solig semester i tyska Mecklenburg-Vorpommern
En av Tysklands mest kända landmärken – kalkstensklipporna i Nationalparken Jasmund på Rügen. FOTO: TMV/Tiemann

Regionens hjärta kännetecknas av sina tusen sjöar i vad som kallas Mecklenburgska sjöområdet, som ligger mellan Berlin och Östersjön. I regionen finns dessutom Müritz Nationalpark, som är Tysklands största. Den rymmer bland annat den andra UNESCO-listade bokskogen, Alte Buchenwälder, med träd som är över 200 år gamla.

Under våren och hösten stannar mängder med tranor i nationalparken för att vila sig – och på våren kan du få uppleva trandansen om du har tur. Vill du inte missa tranorna kan du även ta dig till halvön Fischland-Darß-Zingst där upp till 50 000 tranor stannar. Ingen annanstans i hela Centraleuropa kan man se så många fåglar på en och samma gång.

I regionen flyter också “Nordens Amazonas” som floden Peene ibland kallas. Smeknamnet har den fått tack vare den orörda natur den slingrar sig genom. Söker du efter lugn och tystnad, med fåglarnas kvitter som enda ljud? Då är det hit du ska ta dig. Ett hett tips är att hyra en kanot för att upptäcka området på vattnet, och vill du ha en extra härlig upplevelse kan du stiga upp tidigt och möta soluppgången på turen!

På solig semester i tyska Mecklenburg-Vorpommern
”Nordens Amazonas” som floden Peene även kallas. FOTO: TMV/Grundner

Naturnära boenden – både på land och på vattnet 

Regionen är en populär destination för campingsugna besökare, inte minst från Sverige tack vare den korta resvägen. Här finns omkring 200 campingplatser så du kommer garanterat hitta en som passar dig oavsett om du gillar små familjära, moderna husvagnsparker eller större campingkomplex. Vill du vakna upp omgiven av magisk natur och kanske med utsikt över en sjö eller Östersjön, så behöver du inte leta länge innan du hittar en sådan campingplats.

På solig semester i tyska Mecklenburg-Vorpommern
Härlig campingplats på Tysklands Östersjökust.

Vill du bo bland de tusen sjöarna och vattendragen i Mecklenburgska sjöarna – Europas störst sammankopplade vattenområde? Då kan du hyra en husbåt hos någon av de många aktörer som erbjuder det. Det är ett helt unikt sätt att övernatta på, och det är få saker som är så härliga som att vakna upp till vågornas kluckande i någon av regionernas mysiga småbåtshamnar. Båtarna har el, värme, kök och dusch och rymmer mellan två och tolv personer. Dessutom behöver du inget förarintyg för att köra dem, däremot får du en grundlig introduktion innan du påbörjar resan.

På solig semester i tyska Mecklenburg-Vorpommern
Bli din egen kapten: Hyr en husbåt i Mecklenburgska sjöarna. FOTO: TMV/Kirchgessner

Oförglömliga aktiviteter – paddla, cykla och vandra bland slott och stränder

Eftersom det finns så många sjöar och vattendrag i regionen är den perfekt för paddling, inte minst i Mecklenburgska sjöområdet, på floderna Warnow och Peene eller på Östersjön om du föredrar mer äventyr. Många campingplatser erbjuder kanotuthyrning, och ibland även transfer för returresan. Du kan också testa på olika typer av vattensport, och landets största sjö Müritz är ett riktigt paradis för vattensportentusiaster. Efter en dag vid vattnet har det blivit dags att hitta någonstans att sova. Då är ett tips att ta dig till någon av de många campingplatserna vid vattnet, som ofta har plats för både båt och tält. 

Gillar du vandring är campingplatserna även perfekta som utgångspunkt, oavsett tid på året. Tre långa vandringsleder och ett nätverk av stigar på över 5000 km leder dig mellan sjöar, gröna kullar, djupa skogar och vackra stränder. Dessutom är landskapet relativt platt och den högsta punkten du kommer nå under vandringen är förmodligen när du tar dig upp i ett kyrktorn eller en fyr.

Tips: Vandra den 10 kilometer långa leden “Falada’s Fridolin Hike” som tar dig genom Feldbergs sjöområde. Den har fått namn efter den tyska författaren Hans Fallada som var helt förtrollad av de kristallklara sjöarna och orörda skogarna.

På solig semester i tyska Mecklenburg-Vorpommern
Vandra i regionens oförstörda natur, som här i Jasmund. FOTO: DZT/Schneider

Mecklenburg-Vorpommern är dessutom perfekt för cykelsemestrar, tack vare det relativt platta landskapet och de nio långa cykellederna och 20 cirkulära cykelrutter som går här. Har du ingen egen cykel med dig kan man på många campingplatser få låna eller hyra en så att du kan ta dig till någon av de gamla Hansastäderna, som exempelvis Stralsund och Wismar som är med på UNESCO:s världsarvslista. Bakom regionens många kullar väntar dessutom omkring 2000 palats, parker och herrgårdar att stanna till vid. Många av dem har restaurerats och hyser idag hotell, restauranger eller museer. Två av slotten är de vackra Schwerins slott och Ludwigslust slott.

På solig semester i tyska Mecklenburg-Vorpommern
Imponerande: Det magnifika Ludwiglusts slott. FOTO: TMV/Tiemann

Utflykter för hela familjen – björnar och promenad bland trädtopparna

Frisk och ren luft, imponerande natur, rikt djurliv och överflöd av vatten gör Mecklenburg-Vorpommern till det perfekta semestermålet för familjer, och det finns möjligheter att både testa på surfing, segling eller gå i simskola. 

I de Mecklenburgska sjöarna finns mycket att upptäcka, bland annat Bärenwald Müritz som är Västeuropas största björnreservat, utställningar i Müritzeum, “De 1000 sjöarnas hus”, i Waren (Müritz) vars byggnad ritats av svenska Gert Wingårdh, Aeronautical Engineering Museum Rechlin eller Burg Penzlin (Museum och “Witches Cellar”).

Är du naturintresserad kan du besöka någon av de 40 naturupplevelsecenter i regionen, däribland undervattenmuseet Ozeaneum i Stralsund. En annan naturnära utflykt som brukar uppskattas av hela familjen går till “Ivenacker Eichen” (Ivenacks ekar), en 620 meter vandringsled uppe bland trädkronorna. Det ger en fantastisk utsikt över landskapet, och över träden som vissa är över 800 år gamla och hör till UNESCO:s världsnaturarv.

På solig semester i tyska Mecklenburg-Vorpommern
Upptäck de 40 unika naturupplevelser i Mecklenburg-Vorpommern FOTO: TMV/Wächter

Ön Usedom – semesterparadiset för barn och barnbarn

Reser du med barn eller barnbarn? Då är Usedom perfekt för er! Här har många orter och semesteraktörer nämligen gjort familjevänlighet till sina motton, och dessa kan du känna igen genom loggan “Holiday King Gustav”. Över 90 aktörer i regionen har den certifieringen vilken betyder att de vet vad vi vuxna söker av vår semester – men kanske framför allt barnen. En av dessa anläggningar är Ostseebad Karlshagen som varit en populär Östersöresort i över 135 år.

På Usedom hittar du bland annat en lång strand vid Östersjön som passar både för bad, lek och byggande av fantasifulla sandslott med kanaler, dammar eller konstnärliga figurer. Vid stranden finns även lekplatser, skogar att klättra i träd i och fem bryggor att promenera på ut över vågorna – kanske får ni syn på en fisk eller två. Vissa dagar kan det blåsa en del, och då kan ni passa på att flyga drake på stranden – ett populärt tidsfördriv för både turister som för Usedomborna själva.

Oavsett vad ni hittar på kommer ni garanterat få härliga minnen för hela familjen!

 

På solig semester i tyska Mecklenburg-Vorpommern
Familjesemester med barn och barnbarn på Usedom. FOTO: Mecklenburg Vorpommern/TMV-Süß

Läs mer om vad du kan se och uppleva i Mecklenburg-Vorpommern här! 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top